WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/11/29 20:52 #2551 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
ROMEK napisał:

Ale to pierwsze wino się dłuży :angry:


Fakt dopiero gdy w piwnicy, na regale lezy ze trzysta butelek, człowiek uzyskuje jako taką równowagę psychiczną, przestaje warować pod piwnica i gadać do bulgoczących balonów. B)

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/11/30 11:22 #2560 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Jarosław Malesiński napisał:

Woda mieczewska jest doskonała i nadaje się bez uzdatniania. Im mniej składników mineralnych (zwłaszcza żelaza i manganu) tym lepiej.


Którą wodę miałeś na myśli?
Ja używam ze swojego odwiertu B) , ilość żelaza i manganu niestety w tej sytuacji jest wysoka.
Rozumiem też, że całą wodę do nastawu zawsze gotujemy.

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/11/30 12:06 #2561 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Miałem na myśli wodociąg.
Z odwiertem może być kłopot, ale bez przesady jeśli woda jest zdatna do picia to nie będzie tragedii. Sprawdź, czy w badaniu wody zawartość żelaza przekracza 0,2 mg Fe/l. a manganu 0,05 mg Mn/l. Jeśli tych metali jest mniej, to temat jest nieistotny, ale jeśli jest więcej to trzeba cos wymyślić, bo gotowanie to słaba metoda. na pozbycie się żelaza. Jeśli nie masz wyników badań wody to podam później metody domowe na ustalenie zawartości żelaza..

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/11/30 12:36 #2562 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Jarosław Malesiński napisał:

gotowanie to słaba metoda. na pozbycie się żelaza.


Pytam o gotowanie ogólnie.
Gotujesz swoją wodę do win?

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/11/30 12:49 #2563 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Tylko wyjątkowo, do bardzo delikatnych win białych. Głównie z powodu podchlorynu sodu, bo w bardzo lekkich winach mam wrażenie, że to może mieć znaczenie. Normalnie używam ciepłej wody z kranu.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/11/30 12:58 #2564 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
też nie gotuję...
Mam szczęście mieć wodę z rogalińskiej rury (a właściwie rurki... :angry: )

Jedynie podgrzewam do rozpuszczenia cukru, ale tak to idzie kranówka...
Zresztą całkiem niezlej jakości...
A może i to jest tajemnica udanego winka??? :woohoo:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.324 s.