WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/11/30 13:05 #2566 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Roli wody bym nie przeceniał - to nie piwo. W końcu po za kilkoma wyjątkami, woda w winie to tylko dodatek do soku owocowego.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/11/30 14:55 #2570 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Znacie moją tradycję "wodniaków"...

Ale co tam,
Mamy 100 stron!!!

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/11/30 18:18 #2571 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Jarosław Malesiński napisał:

Sprawdź, czy w badaniu wody zawartość żelaza przekracza 0,2 mg Fe/l. a manganu 0,05 mg Mn/l. Jeśli tych metali jest mniej, to temat jest nieistotny, ale jeśli jest więcej to trzeba cos wymyślić, bo gotowanie to słaba metoda. na pozbycie się żelaza.


Żelazo nie najgorzej bo 0,09 mg/l.
Gorzej z Manganem :S 0,34 mg/l :ohmy: w labolatorium powiedziano mi, że nie wpływa to na zdatność wody do spożycia a jedyną "anomalią" może być bielsze pranie.
Jaki to może mieć wpływ na przyszłe wino ? :huh:

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/11/30 20:26 - 2010/11/30 20:28 #2573 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
ROMEK napisał:

Gorzej z Manganem :S 0,34 mg/l :ohmy: w labolatorium powiedziano mi, że nie wpływa to na zdatność wody do spożycia a jedyną "anomalią" może być bielsze pranie.
Jaki to może mieć wpływ na przyszłe wino ? :huh:


Super fajne laboratorium - siedmiokrotne przekroczenie dopuszczalnej normy to drobiazg !? :angry: Bielsze pranie - chyba z powodu dodatkowej porcji proszku do prania (mangan z środowisku zasadowym przechodzi w formy nierozpuszczalne MnIV+, które są żółto-brązowe) wprawdzie dawno już kończyłem studia, ale o ile pamiętam to rozpuszczalne formy manganu wcale obojętne dla zdrowia nie są (chyba maja jakiś związek z neurologią, marskością wątroby i kruchością naczyń krwionośnych).

Co do wina to wpływ na sam przebieg winifikacji będzie żaden (groźne było żelazo), natomiast wpływ na zdrowie pijących chyba też będzie niewielki, bo ile hektolitrów wina dziennie można wypić ? Prędzej marskość wątroby dopadnie Cię od alkoholu niż manganu.

Ale fak jest faktem - oligoceńskiej wody to ty nie masz ;)

nil nisi bene
Ostatnia2010/11/30 20:28 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/11/30 22:35 #2574 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Wychylam lampkę Rieslingu znad Mozeli (St. Urbans-Hof 2009) za nasza stronę nr 100 :woohoo:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/01 07:25 #2578 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Eeeee... w taki mróz wzniosłem przed snem jubileuszowy toast szklaneczką porto (niestety to była ostatnia szklaneczka z tej butelki).

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.267 s.