WINO DOMOWE

Więcej
2010/12/01 20:14 #2582 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Ja uczciłem lamką kolejnego Tempranillo z Rioja

Dość przyjemności, do roboty.
Mam trochę trzyletnich kompotów jabłkowych (z 15 litrów ale jutro się upewnię), myślę aby użyć jeszcze ryżu i... no właśnie, pomimo ceny chodzi mi po głowie żurawina :P
Jakieś podpowiedzi/sugestie co do nastawu?

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/01 21:26 - 2010/12/02 11:16 #2583 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Pomysł dobry, kompoty trzeba zlać i sprawdzić BLG (ustalić jaka jest w nich zawartość cukru). Ryż jest o.k, ale żurawina to już nie koniecznie. trochę skoda jej, bo nie nada jabłkom swojego smaku i aromatu a koszt wysoki. Lepsze efekty da dodatek suszu tropikalnego i cytryny. Jesli chcesz zrobić mały eksperyment to fajne wina jabłkowe udają się w połączeniach ze zbożami - zwłaszcza żyto jest doskonałe

P.S.
Dziś podjąłem decyzję o zamknięciu sezonu winiarskiego 2010 - nic już w tym roku nie nastawiam - piwnica pełna. Basta, Schluss, Finito, The End..... B)
A koniec sezonu wygląda tak:

nil nisi bene
Załączniki:
Ostatnia2010/12/02 11:16 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/01 22:02 #2585 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Jarosław Malesiński napisał:

Dziś podjąłem decyzję o zamknięciu sezonu winiarskiego 2010 - nic już w tym roku nie nastawiam - piwnica pełna. Basta, Schluss, Finito, The End..... B)


:woohoo: :side: :silly: :P
robi wrażenie!

Ale co do zamknięcia sezonu, to ja czekam z 60l na sok który mamy kupować w ramach spółdzielni. Jeśli temat przekładamy, to zasypuję tą 60-kę żytem i jabłkami.

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/01 22:13 - 2010/12/01 22:16 #2588 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Sok, jeśli będzie to już w styczniu - na otwarcie nowego sezonu. Muszę tylko wydzierżawic u sąsiada z 1m2 piwnicy. ;)
Którym sokiem się zajmiemy - wiśniowym?

nil nisi bene
Ostatnia2010/12/01 22:16 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/01 22:31 #2589 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Aronia i czarna porzeczka kuszą mnie bardziej ale wiśnia na początek nie będzie zła, poczekajmy za opinią Grega i demokratycznie dobijmy targu.
Chyba, że za wiśnią przemawiają jakieś istotne argumenty.

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/02 07:40 - 2010/12/02 11:14 #2590 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Owszem przemawiają: aronia i czarna porzeczka to owoce tanie w sezonie i łatwe w obróbce (owoce idą w całości). By wino z nich było wartościowe konieczne sa pestki i skóry – wino z samego soku będzie mdławe i tzreba wielu zabiegów technicznych by skorygować je do postaci pijalnej. Natomiast wiśnie są zawsze drogie i piekielnie niewdzięczne w obróbce (pestkowanie), greg może coś z autopsji napisze na ten temat ;) !
Koronnym argumentem jest tez to, że nie mam w sadzie ani jednej wiśni w przeciwieństwie do aronii i porzeczki.
Kontrargument - każdy spółdzielca dostaje 8,33 kg koncentratu = 6,7 litra = 148 PLN = 70 l nastawu = 2,70 PLN/l wina.

Drugim, bardzo kuszącym sokiem jest jabłkowy – powody jak wyżej ale dotyczy wina białego (dokładnie takiego jakie w planach ma Romek (jabłkowo daktylowe z rodzynkami i zbożem)). Dodatkowo przemawia za nim cena.

P.S. Romek poczekaj z tymi kompotami, bo to jest idealny "rozcieńczalnik" do zagęszczonych soków i będą doskonale pasowały do wisniowego wina, by je nieco złagodzić. No i może maja mniej manganu niż twoja kranówka :woohoo:

nil nisi bene
Ostatnia2010/12/02 11:14 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.347 s.