WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/02 07:51 #2591 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
ROMEK napisał:

robi wrażenie!
.


Taak - muszę trochę posprzątać w tej piwnicy :blush:

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/02 18:45 #2597 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Jarosław Malesiński napisał:

P.S. Romek poczekaj z tymi kompotami, bo to jest idealny "rozcieńczalnik" do zagęszczonych soków i będą doskonale pasowały do wisniowego wina, by je nieco złagodzić. No i może maja mniej manganu niż twoja kranówka :woohoo:


za późno przeczytałem :(
kompoty mam już luzem :unsure: i co ciekawsze jest to mieszanka owocowa
ilości orientacyjne:
kompot jabłkowy 7l
kompot z czerwonej porzeczki 1l
kompot z czarnej porzeczki 0,25l
kompot wiśniowy 0,5l
kompot śliwkowy (renklody) 4l
zaraz biorę się do pracy, odciskam owoce i mierzę BLG

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/02 23:34 #2600 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
No to wyszło mi ostatecznie 10l kompotowej zupy o BLG 13.
Zalewam 20l balon, drożdże nastawione już wczoraj, jak na moje obliczenia brakuje niecały kilogram cukru ale muszę to czymś uzupełnić. Ryż będzie OK? Czy nadal iść w żyto?

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/03 04:27 #2604 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Wiśnia i jabłka - jestem za!
Jarek obada możliwości zakupu, ja organizuję odbiór i transport...
Może być?
:)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/03 07:44 - 2010/12/03 08:21 #2605 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
ROMEK napisał:

No to wyszło mi ostatecznie 10l kompotowej zupy o BLG 13.
Zalewam 20l balon, drożdże nastawione już wczoraj, jak na moje obliczenia brakuje niecały kilogram cukru ale muszę to czymś uzupełnić. Ryż będzie OK? Czy nadal iść w żyto?


W tym zestawie, lepiej zagra ryż. W/g mnie wystarczy 2 kg dobrze opłukanego ryżu i cztery litry wody w której należy rozpuścić 2 kg cukru i co najmniej 25 g kwasku cytrynowego. Razem nastawu będzie 15 litrów o zawartości cukru 220g/l, kwasowośc ok 3,5g/l. Moc docelowa ok 13%. Nastaw ma mało taniny więc możesz trochę poeksperymentować z dodatkiem kory dębu, ale ostrożnie bo objętość jest mała.

Z notatnika starego tetryka.
Robiłem kiedyś na specjalne zamówienie wino z ryżu i zielonej herbaty. (zdrowa żywność i takie tam pierdoły.....) brakowało mi wtedy do kompozycji właśnie nuty białych śliwek – mirabelek albo renklod.

Romek masz okazję by powtórzyć ten eksperyment. Wystarczy do projektowanego nastawu dodać kubek zaparzonych liści zielonej herbaty,
(dwie łyżki zalać wrzątkiem, ale taka ilością by nie było herbaty a tylko liście zmiękły i napęczniały) Herbata dostarczy tanin i stworzy ciekawe wino. Z innych dodatków możesz brać jeszcze pod uwagę imbir, goździki i ziele angielskie (stosuj bardzo ostrożnie bo wszystkie wyciskają mocne piętno)

P.S.
Jeśli wino ma zadatki na „różowe” to możesz poeksperymentować z czerwonym „roybosem”- tu nie mam doświadczeń własnych, ale na mój nos powinno pięknie współgrać.

P.P.S.
To ty jeszcze przygotowujesz matkę drożdżową ? Najwyższy czas przejść na drożdże liofilizowane. To bardzo ułatwia życie.

P.P.P.S.
No i kolejne tajemnice poszły w świat B)

nil nisi bene
Ostatnia2010/12/03 08:21 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/03 07:57 #2606 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
greg napisał:

Wiśnia i jabłka - jestem za!
Jarek obada możliwości zakupu, ja organizuję odbiór i transport...
Może być?
:)


Jeśli osiągnęliśmy konsensus to ja będę gotowy na przełom roku - proponuje przygotować naczynia pod wino z wiśni. Opracuję przepis na wytrawne, 14 % bez udziwnień. Takie wino będzie doskonałą bazą, którą będzie można urozmaicać na wszelakie sposoby przez kupaże z kolejnymi winami tworzonymi w trakcie roku. Później możemy sporządzić taką samą bazę dla białych win z soku jabłkowego.

greg czy możesz podać daty wizyt w Koninie na przełomie grudnia i stycznia, bym mógł uzgadniać zakup pod jakiś określony termin.

P.S.
Musze zakupić kolejną beczkę - wspominałeś coś o kontakcie do bednarza. Czy ten kontakt jest aktualny, i rokuje na okazyjny zakup ?

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.266 s.