WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/03 08:16 - 2010/12/03 12:06 #2607 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Swoja drogą ciekawe czy jeśli wszyscy będziemy mieli takkie samo wino bazowe, to czy uda się w każdym mieczewskim château nadać mu przez kupaże indywidualny charakter? To dopiero będzie sztuka i zabawa.

Już policzone !!!
Przepis ostateczny na lekkie (13%), wytrawne wino wiśniowe z koncentratu (w oparciu o dane producenta koncentratu)

Na butlę fermentacyjna 50 l (45 l nastawu)
- koncentrat 5 l
- woda 35,8 l
- cukier 7,2 kg
- kora dębu 100g

Na butlę 36 l (32,5 l nastawu) odpowiednio 3,6 l. / 25,8 l. / 5,2 kg / 75 g

B) każdy "spółdzielca" ma koncentratu na 60 litrów wina a' 2,90 PLN/l gotowego trunku B)

nil nisi bene
Ostatnia2010/12/03 12:06 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/03 11:48 - 2010/12/03 11:57 #2608 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Sprawdzam jeszcze zasadność ekonomiczna pracy na koncentracie.

5 litrów koncentratu z wiśni (90 PLN) odpowiada 35 kg wiśni + robota (koszt ?)
Greg po ile w sezonie kupowałes wiśnie ?

Wino jabłkowe z koncentratu (porządne, a nie cydr ) wyjdzie po 1,30 PLN /za litr. 5 litrów koncentratu odpowiada konieczności przeronbienia 65 kg jabłek - nie do wykonania bez dobrej prasy.

nil nisi bene
Ostatnia2010/12/03 11:57 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/03 11:55 - 2010/12/03 11:56 #2609 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
chyba 4,50 peelenów.
I drylowanie do drugiej w nocy... :angry:

W 50 tygodniu będę mieć człowieka przez Konin codziennie. :laugh:
Ostatnia2010/12/03 11:56 edycja: greg od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/03 12:00 #2610 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
greg napisał:

W 50 tygodniu będę mieć człowieka przez Konin codziennie. :laugh:


czyli 13-17 XII ???

dla mnie trochę za wcześnie - nie będe miał naczynia ( chyba, że przechowam sobie koncentrat bo podobno jest trwały)

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/03 12:02 - 2010/12/03 12:09 #2611 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
greg napisał:

chyba 4,50 peelenów.
I drylowanie do drugiej w nocy... :angry:
:


O.K. czyli przy 45 litrach nastawu oszczędność wynosi co najmniej 70 PLN i dwie noce roboty B)
(A jeszcze nie zacząłem negocjowac ceny)

nil nisi bene
Ostatnia2010/12/03 12:09 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/03 13:50 #2612 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Jarosław Malesiński napisał:

greg napisał:

W 50 tygodniu będę mieć człowieka przez Konin codziennie. :laugh:


czyli 13-17 XII ???

dla mnie trochę za wcześnie - nie będe miał naczynia ( chyba, że przechowam sobie koncentrat bo podobno jest trwały)



A to nie można przechowywać?
Może postać u mnie w garażu.
dzielimy i tak przed robotą.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.348 s.