- Posty: 1010
- Otrzymane podziękowania: 14
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Najmniejsza sensowna butla produkcyjna to 36 litrów, ale najlepsza jest "50" . Po fermentacji w takim naczyniu zawartość idealnie mieści się w 36 i w niej leżakuje przez pierwszy rok, po roku przelewa się jej zawartość do "25" a 11 litrów butelkuje . Następny rok to zabutelkowanie reszty. Polecam ten sprawdzony układ. (lub jego mniejszy odpowiednik 36>25>15)
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Ja napisałem, że trzy razy wrzątkiem ????
to niedorzeczne, bo za pierwszym razem na pewno będzie leciało między klepkami ,więc po co wrzątek - starczy letnia woda z natrysku, a beczkę wstaw do brodzika . Dopiero trzeci raz zalewasz wrzątkiem (gdy już się uszczelni i napije wody).
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
A przecież człowiek musi coś pić
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...