Nalewki

Więcej
2010/03/08 21:58 #830 przez greg
Replied by greg on topic O:Nalewki
A ja nie o aromatach piszę.... :blink:

Z pierwszego nosa Quinty zaciągnęło mi po prostu "jabolem"... :blush: Nie aromatem jabłkowym, a fermentującymi jabłkami... ;)


A jeśli jabłuszka i viura to polecam rioja vega, białe - właśnie viura - przepyszne!

Do kupienia w Polsce było kiedyś we francuskich marketach - kiedyś było w Auchan... :blink:

Polecam!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/03/09 07:22 - 2010/03/09 10:14 #831 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Nalewki
A.... tośmy sie nie zrozumieli. Dla mnie to była mokra szmata, a nie ferment jabłkowy.


Sprawdziłem dostępność viura w uprawie: przy nasych zimach odpada - wielka szkoda .

nil nisi bene
Ostatnia2010/03/09 10:14 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/10 01:11 #832 przez greg
Replied by greg on topic O:Nalewki
Ha! Czyli co? Testujemy "Valtier 2000 reserva" - żródło JM Distributions - czytaj:Biedronka!

Jarek, Ania, Greg...

Zapraszamy innych chętnych.. .

Jest ktoś, kto mógłby się jeszcze zdeklarować.... Ubuntu?, Łukasz?, To Ja?, Jaga?,

Publikacja ocen - niedziela ok. 20.00

Zupełnie dowolnie, całkiem indywidualnie, absolutnie nie fachowo.... Każda ocena się liczy... Wystarczy napisać: masakra... nie lubię... "kwasior"... lub inaczej...

Najważniejsze aby zacząć kwalifikować trunki....
Im nas więcej tym lepiej...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/03/10 08:29 #833 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Nalewki
greg napisał:

Najważniejsze aby zacząć kwalifikować trunki....

Kwalifikowanie wina to fajna zabawa, ale najważniejsze jest otwarcie zmysłów. W dzisiejszych czasach robimy wszystko szybko i niedokładnie. Nie mamy czasu na „rytuały”, bo do nich trzeba się przygotować mentalnie, zatrzymać w biegu, skupić myśli. Najwspanialsze w świadomym degustowaniu win jest właśnie to, że daje okazje do takiego działania, ponadto pozwala to na rozwinięcia naszej percepcji. By smakować wina ze znawstwem, trzeba stworzyć w świadomości bibliotekę zapachów. Trzeba chłonąć wszystkie aromaty. Biegnąc przez las trzeba nie tylko oddychać ale także łapać zapach lasu. Stosując w kuchni przyprawy przed wrzuceniem do potrawy trzeba je wąchać, Świeży chleb ma swój niezapomniany aromat, poranna kawa i rogalik także. Wcześniej już to napisałem, ale powtórzę: uważam że w piciu wina najważniejsze jest budowanie skojarzeń i zabawa z pamięcią. Przypominanie sobie zdarzeń miejsc i ludzi z którymi kojarzą się aromaty wyłapane w czasie degustacji wina. By to osiągnąć trzeba się zatrzymać w biegu i skupić na zawartości kieliszka.

WIWAT „SLOW FOOD” – Życie to nie wyścigi, nie trzeba byś najlepszym, najszybszym, najmądrzejszym. Wystarczy być zadowolonym ze swojego życia! Wystarczy być szczęśliwym!

greg napisał:

Im nas więcej tym lepiej...

Święte słowa, im więcej szczęśliwych ludzi tym lepiej !

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/10 09:53 #834 przez greg
Replied by greg on topic O:Nalewki
:laugh: yes, yes, yes! :laugh:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/03/10 14:04 - 2010/03/10 14:27 #835 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Nalewki
W IKEA są do kupienia po 18 PLN komplety 6szt. kieliszków do białego i czerwonego seria SVALKIA. Wzory zgodne ze europejskim standardem enologicznym. Szkło nie jest tak delikatne jak "krosno", ale za to kieliszek trwalszy.

nil nisi bene
Ostatnia2010/03/10 14:27 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.163 s.