Sery domowe

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2013/10/18 20:26 #6404 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic Sery domowe
Kumys – pierwsze starcie !
Zdobycie kobylego mleka stanowi drobny problem. Jedynym rozwiązaniem okazuje się ingerencja w krowie mleko. Dopasowanie parametrów technicznych surowca nastąpiło poprzez dodanie do 660 ml. mleka krowiego (2% tłuszczu), 340 ml. wody i dodanie 25 g. laktozy krystalicznej. Ostatecznie powstały surowiec zawiera:
laktozy 70g/l.
tłuszczu 13 g/l
białka 15 g/l

No to mleko od klaczy jest (przynajmniej skład ilościowy się zgadza) B)
Jeszcze dodam jedną jagodę jałowca roztartą w łyżce miodu, by choć trochę „stajnię” uwiarygodnić. :evil:

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2013/10/18 21:17 #6406 przez greg
Replied by greg on topic Sery domowe

. Jedynym rozwiązaniem okazuje się ingerencja w krowie mleko. Dopasowanie parametrów technicznych surowca nastąpiło....

No to mleko od klaczy jest . :evil:


Jarek, przy Twoich eksperymentach każdy hodowca bydła może stać się właścicielem stadniny!!!
Trochę gorzej z jazdą... :blink:
A jeszcze jakbyś umiał z byczka zrobić ogiera... Takiego araba pełnej krwi ;-)
Ale byśmy mieli słynną wieś! Sam bym kupił ze trzy buhaje!!! :whistle:

P.S. Swoją drogą - ciekawe co Ci wyjdzie... I... Czy znajdziesz chętnych na degustację :sick:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2013/10/19 08:31 - 2013/10/19 12:47 #6409 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic Sery domowe
Bez przesady z tymi manipulacjami, to nadal jest mleko krowie. Białka kazeinowego nie podmieniłem niestety na albuminy. Wprawdzie albumina w mleku klaczy jest bardzo podobna do ludzkiej, ale to i tak nie posuwa do przodu eksperymentu, bo matek karmiących w pobliżu tez nie widzę ;). Ponadto liczę na twoją opinię dotyczącą gotowego kumysu, wiec może lepiej nie brnąć już dalej w ortodoksyjne podejście do mleka klaczy :evil:

nil nisi bene
Ostatnia2013/10/19 12:47 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2013/10/19 21:21 #6412 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic Sery domowe

Czy znajdziesz chętnych na degustację :sick:

ja się malduję
:whistle:

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2013/10/20 00:58 #6418 przez greg
Replied by greg on topic Sery domowe
No dobra......
Też zaciągnę... :ohmy:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2013/10/20 13:27 #6422 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic Sery domowe
Na razie nic specjalnego się nie dzieje, pachnie ładnie, lekko drożdżowo. "Kobyłka" niewyczowalna :angry:

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.281 s.