Sery domowe

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/10/02 17:19 - 2011/10/02 17:32 #4700 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Sery domowe
....minęło siedem godzin i dwa i pół camemberta (600 g)spoczywa w dojrzewalni.

A było to tak: foremki "garażowe" i dojrzewający skrzep:

Odciekające serki:

Gotowe serki:

Serki w dojrzewalni w oczekiwaniu na "futerko z białej pleśni" :
Prościzna !!!

nil nisi bene
Załączniki:
Ostatnia2011/10/02 17:32 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/02 20:44 #4701 przez Ania
Replied by Ania on topic O:Sery domowe
"Prościzna" to chyba jakaś prowokacja :angry:

W każdym razie fachowo to wygląda. A jak długo serki będą dojrzewać?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/10/02 22:18 #4702 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Sery domowe
Hmmmm, powinny ze dwa tygodnie obrastać białym futerkiem Penicillium candidum, a potem jeszcze ze sześć tygodni rozmiękczać się w środku. Pewnie będą gotowe na Mikołajki, o ile wytrzymam.....

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/05 20:58 - 2011/10/05 21:03 #4723 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:Sery domowe

:blush:
a było to tak
3 litry mleka 2% i sok z połowy cytryny ogrzewałem przez 20 min i pojawiło się ledwo kilka grudek :angry: , dodałem więc soku z drugiej połowy cytryny i ... :woohoo: grudki grudki i jeszcze więcej grudek!
mleko studziłem jakiś kwadrans i do tetry B)
rano, po około 7 godzinach zawiniątko nadal było miękkie ale wydłubałem sobie trochę :P
wieczorem zawiniątko nadal miękkie :blink:
wylądowało na talerzu

podsuma
miał być suchy ser a wyszedł przepyszny twarożek bardziej typu grani/wiejski o wyrażnym akcencie mlecznym, półsłodki a nawet skłaniałbym się do zakwalifikowania jako słodki ;)

:P :P :P

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce
Załączniki:
Ostatnia2011/10/05 21:03 edycja: ROMEK od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/05 21:06 #4724 przez Ania
Replied by Ania on topic O:Sery domowe
O, taki spontaniczy twarożek wyszedł :)
Ja zabieram się za cuś takiego w piątek. Ale że nie umiem pójść na żywioł zamęczam Jarka coraz to bardziej szczegółowymi pytaniami :cheer:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/05 21:14 #4726 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:Sery domowe
mnie to się wydaje, że mi się tetra zamuliła :silly:

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.189 s.