Sery domowe

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/09/06 09:07 #4473 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Sery domowe
Luzik B)

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/09/26 19:57 - 2011/09/26 19:58 #4593 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Sery domowe
SERY - REAKTYWACJA

Atak na przyczółek mleczarski w Konarskich został odparty, próba obejścia przeciwnika od strony Czołowa też nieudana. Po prostu beznadziejnie z mlekiem – nie ma i już !

Z tej całej wściekłości wracając z pracy kupiłem 4 kartony pasteryzowanego mleka (w sklepie z terierem) i dla wprawki, zrobiłem sobie włoską ricottę , tyle że nie z serwatki tylko z pełnego mleka. Ot takie serowarskie przedszkole…..

Do garnka wlać 4 litry mleka, wstawić na ogień, w ¼ szklanki wody rozpuścić łyżeczkę kwasku cytrynowego i szczyptę soli (taką męską szczyptę – coś koło płaskiej łyżeczki)
Wlać kwasek do mleka i spokojnie ogrzewać się przy kuchni mieszając zawartość płynnym, falującym ruchem, by później nie było kłopotu ze skrobaniem spalenizny. I tak aż prawie do zagotowania. Gdy już skrzep w postaci drobnych kłaczków się pojawi, zmniejszyć ogień i chwilę jeszcze utrzymać w stanie „tuż przed wrzeniem”. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut do stężenia. Na durszlaku rozwiesić pieluchę i zawartość garnka wylać weń. Zawiązać rogi i powiesić do odcieknięcia – prościej już się nie da sera zrobić – no to nawet nie przedszkole serowarskie jeno żłobek..
Hmmm, jutro zobaczę co z tym serkiem zrobić, albo na świeżo, albo z ziołami albo jak ricotta salata do dojrzewania pójdzie – obaczym.

A ricotta w zawieszeniu wygląda tak:

nil nisi bene
Załączniki:
Ostatnia2011/09/26 19:58 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/09/26 22:33 #4594 przez Albert F. Waligóra
Replied by Albert F. Waligóra on topic O:Sery domowe
Jarosław Malesiński napisał:

Po prostu beznadziejnie z mlekiem – nie ma i już !


Szkoda, że nie wiedziałem wcześniej o Pana "zapotrzebowaniu" - skombinowałbym mobilną mleczarnię i ekologiczną kosiarkę w jednym! Nie dawno na festynie w Mosinie nagrodą główną była koza a "szczęśliwy" zwycięzca szukał chętnego, który by ją przyjął :laugh: A póki co jeśli szuka Pan kogoś kto sprzedaje mleko od własnej krówki to dam Panu "namiary" na jutrzejszym zebraniu.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/09/27 07:42 - 2011/09/27 07:49 #4596 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Sery domowe
Albercie – przyjacielu, to co napisałeś, to miód na moje serce. Już traciłem nadzieję.
Co do kozy to chętnie, ale dopiero jak będę na emeryturze. :woohoo:

PS

I proszę nie pisz na forum do mnie "Pan" bo mi strasznie głupio. :blush:

nil nisi bene
Ostatnia2011/09/27 07:49 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/09/27 08:48 #4598 przez to ja
Replied by to ja on topic O:Sery domowe
Gdyby co to daj znać - w czwartek mogę pogadać z właścicielem stadka krów, nie powinno być problemów, ale dopóki nie pogadam to nie obiecuję.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/09/27 15:28 #4619 przez Ania
Replied by Ania on topic O:Sery domowe
4 kartony kupione. Teraz jeszcze jakiś wolny wieczór by się przydał. Ale jestem ciekawa!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.141 s.