Sery domowe

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/05/19 07:59 #1349 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Sery domowe
Test bardzo udany. Jedyny minus to nadmiar soli, ale to się da skorygować w następnym podejściu. Smak charakterystyczny, zapach łagodny, przyjemny. Konsystencja jest kremowa, na podniebieniu zachowuje się trochę jak czekolada z orzechami. Doskonale rozciągnął się na ciepło w śmietanie dając wspaniały sos do makaronu. Jest na tyle delikatny i luźny, że na zimno w jogurcie też się łatwo rozchodzi, dająć sos do sałatki warzywnej - to akurat z kupnym było trudne do zrobienia, bo Rokpol czy Lazur były za twarde i trzeba było sporo sie naucuierać. Cenowo wychodzi jakieś 18 PLN z a kilogram. Spróbuję na mniej tłustym mleku – zobaczymy jak to wpłynie na smak.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/05/19 22:44 #1352 przez greg
Replied by greg on topic O:Sery domowe
No proszę - coraz więcej domowych produktów na piknik....

Wina, sery, chlebki, ciasta.... Do tego owoce z domowych ogródków... I boule..... I nalewki oczywiście....

Czyż to nie mogłoby być piękne?

:P

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/05/31 20:47 #1366 przez Ania
Replied by Ania on topic O:Sery domowe
Ja to wszystko chętnie sfotografuję :cheer:

Ech, mam duże tyły w kwestii serów, bo nie zrobiłam jeszcze NIC :( Ale ciągle mam ochotę na domowy twaróg, więc na pewno w końcu się do tego zabiorę... później pewnie już pójdzie jak z płatka.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/09/01 13:16 - 2010/09/01 22:01 #1614 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Sery domowe
Mam zamiar kupić podpuszczkę do serów twardych - czy ktoś chce się podłączyć pod zamówienie, bo opakowania sa spore i całe trudno zużyć w jednym gospodarstwie.

P.S. Aniu, czy przypadkiem nie powinnaś zacząć już nabierać wprawy w robieniu serków, twarożki robione własnoręcznie są bardzo zdrowe ;), i z całą pewnością zgodne z ideą "slow food" .Mam juz dość bogatą biblioteczkę przepisów i udoskonaleń. Jeśli będzie jakieś zainteresowanie tematem, to chętnie się podzielę zdobytymi informacjami. Serowarstwo to prościzna i daje sporo frajdy.
Niedawno trafiłem na pewną złotą myśl: "są trzy potrawy, które czynią człowieka szcześliwym i samowystarczalnym : wino, chleb i ser."

nil nisi bene
Ostatnia2010/09/01 22:01 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/09/03 17:27 #1624 przez Ania
Replied by Ania on topic O:Sery domowe
Ech, póki co tylko o tym mówię i jeszcze niczego w kierunku własnych serów nie zrobiłam. Liczę na to, że tej jesieni zaszyję się w domu i zacznę coś tworzyć. Ostatnio w ogóle brakuje mi czasu na eksperymentowanie w kuchni, na pieczenie ciast itd. Mam spore zaległości do nadrobienia :(

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/06/29 14:28 #3904 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Sery domowe
Kilka razy z rzędy trafiłem na tak badziewne masło, że czas coś z tym zrobić?

Czy ktoś widział w Mieczewie krowę ???
Do kogo uderzyć w sprawie nie odtłuszczonego mleka?

Obiecuję, że będę kupował dość sporo i regularnie !!!!
Pomocy.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.110 s.