Sery domowe

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/10/01 17:45 #4683 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Sery domowe
Jakby co, to Mobilny Patrol Winiarsko-Serowarski będzie zgodnie z grafikiem stacjonował dziś ok 20 na Przylesiu. (u Łukasza)

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/01 19:05 #4685 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:Sery domowe
Hm :huh:
A jakie konkretnie mleko?
Ja na co dzień używam mleko pasteryzowane i homogenizowane 2% - może być?

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/01 21:33 #4689 przez Ania
Replied by Ania on topic O:Sery domowe
Yeah!!! Mobilny Patrol Serowarsko-Winiarski przydał się na Przylesiu bardzo.

Pierwsza ricotta ocieka nad zlewem. :silly:

Ale jutro będzie śniadanko.... mniaaaam :lol:

Romek, teraz Twoja kolej :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/10/01 22:17 #4694 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Sery domowe
ROMEK napisał:

A jakie konkretnie mleko?

Po kilkunastu podejsciach mogę już odpowiedzieć, że na tym etapie (sery gotowane) rodzaj mleka ma mniejsze znaczenie. Udawał się ser nawet z UHT, tylko że to mleko nie daje się ukwasić, więc serki są raczej słodkawe i należy zapomnieć o serach dojrzewających. Smakowo najlepszy ser powstał z mleka o nazwie "prawdziwe"; było ono tylko pasteryzowane (nie ultra-pasteryzowane jak większość tych w sieciowych sklepach). Co do zawartości tłuszczu, to im tłustsze mleko tym serek smaczniejszy (do maskarpone dodawałem nawet śmietany kremówki).
Jutro zaszaleję z serami podpuszczkowymi - jak będę miał już trochę wyników doświadczeń z różnymi rodzajami mleka to zreferuję wnioski.

Fanfary dla Ani - riccota jest dość sucha więc przed podaniem można ją nieco wymerdać (utrzeć) ze śmietaną lub mlekiem B)

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/02 09:30 - 2011/10/02 09:40 #4695 przez Ania
Replied by Ania on topic O:Sery domowe
Rzeczywiście - serek bardzo zwarty, ładny :) Słodkawy i suchy. Następnym razem wymerdam go ze śmietaną.
A tak w ogóle to najlepszy ser na świecie, bo własny :)


Jak trochę poćwiczę ricottę, to następnie chciałabym mascarpone i twarożki. Ciekawe kto zna przepis.... :P
Załączniki:
Ostatnia2011/10/02 09:40 edycja: admintgr od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/10/02 11:36 - 2011/10/02 11:38 #4698 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Sery domowe
Śliczny wzorek ma ten biały ser! Zdążyłaś Aniu zważyć, by ocenić wydajność?:laugh:

Ja dzisiaj robię Camembert. Zacząłem od zajęć praktycznych w garażu, bo formy musiałem stworzyć. Piła, wiertarka, papier ścierny….i 3 foremki gotowe. :silly:
Mleko zaszczepione, podpuszczka dodana, za godzinę rusza linia produkcyjna…. Potem długie dojrzewanie i zobaczymy co z tego wyniknie.

Fotorelacja wkrótce.

nil nisi bene
Ostatnia2011/10/02 11:38 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.138 s.