Sery domowe

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/10/05 22:33 #4727 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Sery domowe
A mnie się wydaje, że wstrzeliłeś sie pomiędzy Ani pierwszą próbę a drugą. No tak pośrodku ci wyszło.

Zapomniałem napisać, że niebieski pleśniowiec (ale nie taki oszukiwany, tylko "ful wypas" już jest w piwnicy na półce i dojrzewa). Nie obyło się bez przygód, bo też nie miał zbytnio ochoty się rozstać z serwatką, ale ostatecznie dał się uformować. Jeszcze nie wiem dlaczego czasami jest bez problemowo, a innym razem idzie jak po grudzie.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/10/07 11:13 #4736 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Sery domowe
ROMEK napisał:

mnie to się wydaje, że mi się tetra zamuliła :silly:


Ja do tych serków robionych na gorąco stosuję od jakiegoś czasu gazę (z apteki), gdy ziarno jest bardzo drobne to kładę dwie warstwy. Używam jej kilka razy (wyparzam tylko przed nowym użyciem) i wyrzucam (idzie na szmaty), bo prać się gazy raczej nie da.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/07 21:21 #4751 przez Ania
Replied by Ania on topic O:Sery domowe
Hello,

Serek ocieka w zmyślnej konstrukcji stworzonej przez Tomka :) Wybaczcie brak zdjęć, ale jednocześnie piekłam ciasto oraz uczestniczyłam w wątku biegowym :)

Moje wrażenia -
1) Chyba wyszedł ziarnisty. niezbyt kwaśny...
2) W końcowym etapie (30min lekkiego grzania + odstawienie na 20min) zrobiłam nieco inaczej. Mianowicie, lekko podgrzewałam i zestawiałam z ognia. I tak na przemian przez 50min. Dlaczego tak? Miałam wrażenie, że od spodu zbyt mocno się nagrzewa, nawet na 1 mocy grzania. I teraz pytanie: czy wolno było skrzep delikatnie przemieszać w trakcie podgrzewania? Przyznam, że nie śmiałam go tknąć... A że nie chciałam już Jarkowki gitary zawracać, to zdałam się na intuicję... Moje obawy są takie, że dół się przegrzewał, a góra garnka była chłodna :(

Zobaczymy co będzie w pieluszce rano... U Agatki wiem, ale co w łazience na dole??? ;)

No i na sam koniec nie obyło się bez nerwów. Kiedy z wielkim namaszczeniem próbowałam powiesić za rogi pierwszą tetrę (tak, pierwszą, bo niepotrzebnie złożyłam na pół, więc troszkę twarogu poszło do pierwszej, a 3/4 gara do drugiej, niezłożonej), anyway, kiedy właśnie wieszałam ową pierwszą tetrę, cala zawartość chlust na podłogę :angry: DObrze, że to była tylko próbka. Oberwało się niewinnemu pieskowi i teraz się bardzo wstydzę... :blush:

Chyba daleko mi do ciepłej, pulchnej wiejskiej pani domu, takiej miłej rumianej babci...

Oto moja szczegółowa relacja :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/08 20:00 #4756 przez Ania
Replied by Ania on topic O:Sery domowe
Rano - hm, raczej nie był to serek ziarnisty. Miał co prawda pojedyncze grudki, ale raczej konsystencją przypominał serek typu Tosca czy inne śmietankowe serki o kremowej konsystencji.
Smak lekko kwaskowy, bardzo mi odpowiadał. Wymieszałam go ze śmietaną 12%.
Właściwie jest to serek bardziej do smarowania chleba. Wyszła go niezła micha.

I wszystko byłoby super, gdyby nie to, że miał być ziarnistym twarożkiem :angry:

Czyli wychodzi na to, że przekroczyłam temperaturę 45C. Jak zapobiec temu na przyszłość? Czy można mieszać pokrojony już w kostki skrzep?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/10/08 20:34 - 2011/10/08 20:35 #4757 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Sery domowe
Tylko podgrzewanie pośrednie (garnek włożony w garnek albo w miskę z gorącą wodą pozwala utrzymać temperaturę zadaną przez dłuższy czas. Co do mieszania skrzepu w kostkach to należy mieszać bardzo delikatnie, tylko przesuwać w garnku skrzep, by nie zbrylił się.

Raport z dojrzewania camemberta; 7 dni dojrzewania wygląda tak:

nil nisi bene
Załączniki:
Ostatnia2011/10/08 20:35 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/08 20:44 #4758 przez Ania
Replied by Ania on topic O:Sery domowe
No no, chyba niezłe futerko zaczyna na nie wchodzić. A to przecież dopiero początek...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.214 s.