Sery domowe

Więcej
2011/10/17 00:02 #4794 przez greg
Replied by greg on topic O:Sery domowe
Zasieję więc pokusę.... Old Mieczevian....
Dojrzewający, mocny... :dry:

Co serowarzy na to?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/17 00:03 - 2011/10/17 00:03 #4795 przez greg
Replied by greg on topic O:Sery domowe
Bo w Radzyniu dali radę.... Nawet całkiem nieźle! :laugh:
Ostatnia2011/10/17 00:03 edycja: greg od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/10/17 09:13 #4798 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Sery domowe
greg napisał:

Zasieję więc pokusę.... Old Mieczevian....
Dojrzewający, mocny... :dry:

Co serowarzy na to?


Onucowiec mieczewski ?

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/10/17 10:24 - 2011/10/17 10:26 #4799 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Sery domowe
Ponieważ dwa podstawowe typy serów udają się już bez problemów i zaczyna to trącić rutyną - czas nadszedł na eksperymenty. Kolejne partie serów camembertopodobnych zamierzam dojrzewać w towarzystwie aroni – będę moczył je w najlepszym roczniku wina aroniowego (Betelgeuse 2009). Natomiast drugim pomysłem jest próba naśladowania sera z Normandii – to pleśniowiec , który w trakcie dojrzewania nacierany jest calvadosem, nie pamiętam niestety jak się nazywał, bo tylko raz go próbowałem i było to dość dawno. Skoro sery produkowane są lokalnie faktycznie trzeba dla nich wymyślić nazwy. Do piór !

P.S.

A jeszcze mogę przecież zrobić ser moczony w winie, które zwyciężyło w festiwalu winiarskim czyli w ziołowym orzechowcu – to może być cos wyjątkowego – eureka....,
Może ser przejmie nieco pozłotki od tego wina. :woohoo:

P.P.S.

Aniu kiedy rozpoczynasz próby z camembertem.
Widziałem sprytne urządzonko lodówkowe. Pojemnik plastikowy ok 10 cm wysoki i średnicy 10 cm. w którym włożony jest mały ruszt plastikowy 1 cm nad dnem. Wlewasz na dno trochę wody i układasz na tym ruszcie ser a potem całość zamykasz i do lodówki, do skrzynki "warzywnej" - podobno działa !

nil nisi bene
Ostatnia2011/10/17 10:26 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/17 10:35 #4800 przez Ania
Replied by Ania on topic O:Sery domowe
Old Mieczevian - super! Rzeczywiście można by powymyślać ciekawe nazwy. Wina nazywają się oryginalnie, więc można pójść tym tropem.

Co do moich planów serowarskich - chcę jeszcze pobawić się białymi, chcę żeby mi wyszedł prawdziwy ziarnisty i pewnie jeszcze powtórzę ricottę, po czym spróbuję mascarpone.
Jak już to przećwiczę, wtedy wezmę się za pleśniaki :)

A że z czasem cińko, bo piątki wieczór to czas na ciacho, a jeszcze chlebki, a jeszcze jakieś obiadki zmyślne, to wszystko w czasie się przedłuża.

:)

Ale sery mi się podobają i zamierzam tę zabawę rozwijać. To na pewno.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/10/17 11:19 - 2011/10/17 19:45 #4803 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Sery domowe
Pleśniowce to prawdziwe slow food – „Obrona prawa do prawdziwych smaków”

Polepszaczom i syntetykom mówimy zdecydowane nie!

a w sprawie nazwy i marketingu produktowego:

Seryszek Smrodyszek

„ŁOLD MIECZEWSKI”

Zaczem pakunek roztwierać naczniecie, trzebno pierwej łokna i dźwi poroztwirać.

Sery z pleśnią niebieską wyglądają tak:


A moczony w winie aroniowym, tak:

No i jeszcze rzut oka na białe pleśniowce,
starsze:

i nowsze:

nil nisi bene
Załączniki:
Ostatnia2011/10/17 19:45 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.160 s.