WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/13 11:08 #2800 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
greg napisał:

A dałem Ci spróbować gewuerztraminera od Kumpf et Meyer???
Bo nie pamietam... :huh:


A i owszem, rok juz minął i czas zrobić kopię B)

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/13 17:42 #2801 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
greg napisał:

Wsypałem pocięte dwa melony( no może dwa, trzy plasterki mniej, bo pochłonąłem je w paszczy przy krojeniu... :laugh: ) bez skórki... (nie ważyłem)...
No, po eksplozji troszkę ich ubyło, ale proporcjonalnie do pozostałych składników... :blush: :dry:
No i bez pestek... Czyściutki miąższ...


Jaki melon ?
(W sensie gatunku)

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/13 22:47 - 2010/12/14 09:51 #2803 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Uuups... A sa różne...??? :blink:
Taki żółty... Taki... :blink: Melon :dry:
O ile dobrze pamiętam z Brazylii...

Taki, co zwykle się (Jarek znowu mnie tu wypunktuje... :huh: ) podaje do szynki parmeńskiej... :woohoo: :dry:

Zwykły z marketu... Nawet są w "owadzie" w Kórniku...
Ostatnia2010/12/14 09:51 edycja: greg od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/14 07:35 - 2010/12/14 07:49 #2806 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
A co mam wypunktować w melonie - zwykły, pospolity, "miodowy". Ja wolę "galie", ale dla wina to raczej bez znaczenia. "Galia" lepiej pasuje do szynki ma bardziej zwartą konsystencję. Jest jedwabistej budowy i kolor ma bardziej do szynki pasujący.
Melon jak melon, za to ruszony temat szynkowy to dopiero drażliwy temat - parmeńska ( ta z wypaloną koroną) jest dobra. lepsza od schwarzwaldzkiej. Obie razem wzięte to i tak tylko namiastka jamon iberico. Ale i pośród nich jest super szynka - jamon de bellota.... potem długo nic i hit nad hitami: surowa, wędzona "myszka" wielkopolska, przyrządzana osobiście przez mojego wuja; wszystkie wymienione przed nią to nędzne namiastki szynki B)
Taką szynkę jadam właśnie z melonem - przygotowuję paseczki melona i zawijam w cieniutko (jak papier)skrojony, plasterek szynki, spinam wykałaczką i zestaw kilkunastu pakiecików leciutko pruszę świeżo mielonym pieprzem . Do tego pełna karafka beczkowego, mocnego wina z aronii. Ogień w kominku i dobra płyta, (głośno puszczona) dopełniają ten posiłek.

nil nisi bene
Ostatnia2010/12/14 07:49 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/14 09:50 - 2010/12/14 10:12 #2807 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
ROMEK napisał:

Chyba nastawię dwie "czterdziestki" aby więcej poeksperymentować :woohoo:


Mam w takim razie takie propozycje eksperymentalne: na 36 litrowe balony

1, Wino wytrawne, lekkie, łagodne 12%
koncentrat 3l
woda 26,3l
cukier 4,5 kg
bez innych dodatków

2 , Wino półwytrawne, ciężkie, pełne, mocne 15%
koncentrat 3,7l
woda 24,8l
cukier 5,8 kg
kora dębu 100g
gorzkie migdały (nalewka – pestkówka), goździki, cynamon i miód 400g w trakcie dojrzewania.

Nie wiem jak bardzo nastawy na koncentracie będą się pieniły, więc lepiej w/w przepisy pomniejszyć o 1 kg cukru i 3 litry wody, pozostawiając je sobie w rezerwie i dodać po kilku dniach fermentacji gdy już spadnie ryzyko „kipienia”

nil nisi bene
Ostatnia2010/12/14 10:12 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/14 09:53 #2808 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Jęsli chodzi o kipienie, to się polecam....
:woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo:

Mój balon to 34 litry, ale sobie zmniejszę proporcjonalnie...
Kupię drugi i nastawię oba wina B)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.422 s.