WINO DOMOWE

Więcej
2010/12/14 15:07 #2824 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Jarosław Malesiński napisał:

Przyprawy idą do fermentatora, ale pestkówkę (gotowa nalewka) dodajesz już do sklarowanego wina - tyle ile uznasz za stosowne. Nie za wiela, coś kole wódczanego kielonka nalewki na 10 l wina.


Migdały do fermentatora rozumiem?

A przed dodaniem miodu siarkujemy?

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/14 16:10 #2827 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
To wzgórze w tle to słynne "górki" po których biega Ubuntu mierząc HRmax czy jakoś tam... :woohoo:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/14 20:52 #2828 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
ROMEK napisał:

Migdały do fermentatora rozumiem?
A przed dodaniem miodu siarkujemy?


Tak - potłuczone z innymi ingrediencjami.

Drugie pytanie wymaga trochę szerszej odpowiedzi.
Miód można dodać do win robionych z małą ilością "śmieci" (czyli tych, które z natury dają mało osadu) już w momencie nastawiania wina, zamiast cukru stosując przelicznik 1kg miodu za 0,7 kg cukru, ale ten sposób jest dość kosztowny i raczej stosowany do win białych robionych na czystym soku lub suchych ziarnach. Metoda druga to dodanie miodu po pierwszym obciągu (szybkim) tak, by drożdże jeszcze zajęły się tym miodem - tak poprawia się aromat czerwonych win delikatnych na przykład czerwona porzeczka, maliny, truskawki (ja tych win nie lubię, więc mam małą praktykę w tej dziedzinie. Te dwie metody nie podnoszą słodkości wina, ale wprowadzają cenne aromaty miodowe. Trzecia metoda to dodanie miodu już po zakończonej fermentacji w celu podniesienia ich słodyczy. Po pierwszym obciągu taki dodatek wymaga siarkowania, natomiast dodanie miodu po drugim obciągu (6 miesięcy leżakowania) raczej nie grozi już wznowieniem fermentacji. Niestety po tym dodatku wino musi leżeć jeszcze minimum 3 miesiące.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/14 20:59 - 2010/12/14 21:10 #2829 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
greg napisał:

To wzgórze w tle to słynne "górki" po których biega Ubuntu mierząc HRmax czy jakoś tam... :woohoo:


A jak Ubuntu biegnąc po górkach haftuje obrusy i do tego je mierzy ? Po płaskim to jeszcze mogłem sobie wyobrazić, ale po górkach .....?

*HRmax = obrus z mereszką i Haftem Richelieu w centralnej części, w rozmiarze maks : 5x4m .

ROMEK napisał:

Sieć na "S" wywodzi się z sieci na "T".


Załapałem
Sainsbury's, to jest przecież odłam Tesco

Mają sklep w Mosinie ? :huh: - to dopiero niespodzianka :woohoo:

nil nisi bene
Ostatnia2010/12/14 21:10 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/14 21:13 #2830 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
greg napisał:

Jutro jadę po koncentrat.


Podnieś żaluzję w oknach !!!! Ja bym na twoim miejscu posłał przedstawiciela handlowego ;)

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/14 21:39 - 2010/12/14 21:50 #2831 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
I tak muszę jechać w tamtym kierunku...
Chyba, że będzie faktycznie kiszka, to przełożymy... :S
Ostatnia2010/12/14 21:50 edycja: greg od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.306 s.