WINO DOMOWE

Więcej
2010/12/15 18:15 - 2010/12/15 18:16 #2844 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
No to nasz eliksir jednosokowy stoi w moim garażu! :laugh:
Ale nie obyło się bez "szopek"... :angry:

Otóż wg " vinkonowego" regulaminu zastałem potraktowany jak prawdziwy odbiorca...
Wpis do ewidencji pojazdów... :huh:
ważenie przez zaladunkiem (włożeniem kanistra!)... :ohmy:
ważenie po załadunku (włożeniu kanistra)... :dry:
Odpytanie z danych osobowych :S
Szok! :blink:

Ale dzielnie poddałem się krzyżowemu ogniu pytań :woohoo:
Wyszedłem bez ran postrzałowych, za to z bańka koncentratu! B)

I... "wuzetka"... :laugh:
Ostatnia2010/12/15 18:16 edycja: greg od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/15 19:24 - 2010/12/15 19:50 #2845 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
A ważyli koncentrat czy koncentrat, samochód i ciebie ? Mieli bramki jak na lotnisku ?
Fajnie że wszystko się udało :)

***

Przyspieszony kurs oszczędnego zlewania wina - w nawiązaniu do poprzednich postów o marnotrawstwie. Gdy trzeba się pośpieszyć by zrobić natychmiast miejsce na nowe wino B) robimy tak:

Jak już wspomniałem jeden balon ściągamy wężykiem o dużej średnicy, tyle ile się da - to jest gat.I . Resztę przelewamy przez durszlag do drugiego naczynia - to jest gat. II. To co zatrzymuje się na sicie wywalamy (gat.III) ;)
Po trzech dniach wygląda to tak:

Gat I po prawej, gat II po lewej, gat III już się zdematerializował.

Teraz juz ze spokojem (cienkim wężykiem) z obu naczyń ściągamy to, co nas interesuje a reszta idzie w ślad za gatunkiem III. W butli po prawej widać to co nazwałem kiedyś białą linią (rozdzielenie osadu od wina) która jest nieomylnym znakiem że "można ściągać"
Proste ?

P.S.
Nie ma takiego osadu, który by wcześniej lub później nie opadł. Lepiej oczywiście gdy zrobi to wcześniej. Tako rzekłem ja, Wasz trener, winorobek czwartej kategorii.

nil nisi bene
Załączniki:
Ostatnia2010/12/15 19:50 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/15 22:32 #2849 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Ślicznie B)

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/15 22:41 #2850 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Jarosław Malesiński napisał:

...ta mieszanka będzie dobra, sprawdź tylko czy na opakowaniu podano informacje o „sile zakwaszania” przeliczonej na kwas cytrynowy, to ułatwi dawkowanie (każdy z podanych kwasów ma inną „moc” kwaszenia .


Niestety podali tylko informację, że wystarczy na 10 do 30 litrów nastawu w zależności od nastawu :(
Ale to tylko jedna paczka na próbę więc nie zawracam sobie dalej głowy.

A skoro przy temacie, to wisniowego nie dokwaszamy?


P.S.
Z racji braku protestów, rozumiem, że ustalony termin podziału aktualny?

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/15 22:48 #2853 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Tak, chyba, że się coś zmieni, tzn. Jarek może mieć kłopoty z dojazdem...
Wtedy się zdzwonimy...
A propos - Romek wyślij mi proszę mailem nr komórki.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/15 22:55 #2856 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Jarek, fotka imponujaca! Zwłaszcza fajny kształt lewej butli!

Co do ważenia...
Był problem...
Otóż vinkon nie przewidział, że przyjedzie taki "hurtownik" jak my!
Waga wyskalowana była do 10kg...
Nijak nie chciało pokazać, że do auta przybyło 25 kg...
Raz było więcej o 20, raz o 30 ... :dry:

Co miały kobity za problem... :blink:
W końcu ustaliły, że wpisza 20 plus opakowanie.... :ohmy:
:woohoo:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.261 s.