WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/17 10:01 #2912 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
greg - nie spiesz sie z dolewką, bo jeszcze sprawdzę ile cukru jest w koncentracie, wtedy podam dokładne skład dolewki.

Romek - pożywka koniecznie natomiast z dębowymi wiórami ostrożnie dawka grega jest prawidłowa 100g chipsów to odpowiiednik 50 gr mielonej kory. Lepiej dać ostrożnie, zawsze w trakcie dojrzewania mozna poprawić "beczką w płynie"

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/17 10:08 #2913 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
greg napisał:

Jak wnioskuję z obliczeń Jarka - z 10 litrów wody będę musial dolać....

dokładniej osiem litrów syropu zawierającego 2,1 kg cukru, ale nie spiesz się sprawdz BLG w/g mnie będzie chyba 26

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/17 11:59 #2916 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Spoko, spoko... BLG miarnę po południu... Zastanawia mnie brak spienienia... :dry:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/17 12:29 #2920 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Tym razem nie odpowiem nic - w klońcu piana, rzecz ulotna ;)

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/17 18:49 #2923 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
greg napisał:

Wlałem:
3,3 l koncentratu - plus popłuczyny z baniaczka (ale duż tego nie było, nie macie co zazdrościć :woohoo: )
4,7 kg cukru
100g czipsów dębowych
22 litry wody
bayanusy i pożywka

Dziś rano sprawdzałem - pracuje i się wcale nie pieni...

BLG zmierzę popołudniu (cholera, jeszcze nie mam tego nawyku...) :silly:

Jak wnioskuję z obliczeń Jarka - z 10 litrów wody będę musial dolać....


To ma być wersja "Mocna" :huh:
w wersji mocnej było 24,8l wody na 3,7l koncentratu, czyli już byś przekroczył poziom rozcięczania :ohmy:

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/17 18:58 - 2010/12/17 18:59 #2924 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Jarosław Malesiński napisał:

...z dębowymi wiórami ostrożnie dawka grega jest prawidłowa 100g chipsów to odpowiiednik 50 gr mielonej kory. Lepiej dać ostrożnie, zawsze w trakcie dojrzewania mozna poprawić "beczką w płynie"

W przepisie było 100g kory...
nie żebym się czepiał ale mam mętlik :blink:

A jeśli już przy dębie jesteśmy, to za chwilę będę heblował dębowe belki, czy mogę takie wióry wykorzystać?

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce
Ostatnia2010/12/17 18:59 edycja: ROMEK od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.211 s.