WINO DOMOWE

Więcej
2010/12/18 00:29 #2955 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Kończę mocne w tej większej i chyba będzie to jakaś "czterdziestka piątka".
Myślałem też o wanilii, lepiej teraz czy przy dojrzewaniu?

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/18 01:09 #2956 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Wanilię lepiej teraz... Pociać jak szczypiorek...

Dobrze mówię my Master Jarek? :blink:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/18 01:09 #2957 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
No to po robocie B)
Mały balon to jakieś 35l więc całość zmieści mi się z maleńką rezerwą :unsure:

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/18 01:11 #2958 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Ale widzę, że kolega też raczej nocny marek...
Zupełnie tak jak ja...
Solidarni w produkcji... B)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/18 01:12 #2959 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Tylko Jarek chodzi spać z kurami... :silly:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/18 01:18 #2960 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Jarosław Malesiński napisał:

Ustaliłem, że w 1 litrze koncentratu jest 600 g cukru i 66 gramów kwasku cytrynowego (obliczeniowego)

Wino mocne powinno mieć docelowo zawartość całkowitą cukru 255g/litr nastawu i 7,5g kwasku na /litr nastawu. A wino słabsze 200g cukru na l i 6,5 g/l. Sprawdzcie swoje nastawy czy wartości łączne dają w przybliżeniu takie wyniki.

Ja będę miał 47,5 litra nastawu z 5 l koncentratu (zawierał 3kg cukru i 330g kwasku). dodałem 32,5 litra syropu cukrowego zawierającego 6 kg cukru (to jest syrop z 29 l wody). W drugim żucie dodam jeszcze 10 litrów syropu zawierającego 3 kg cukru. Razem będzie 47 l /12kg cukru/330g kwasu, czyli na litr: cukier 253 g/l kwasek 6,95 g/l.... quod erad demonstrandum.

Inne dodatki: kora dębu (dla ułatwienia klarowania) tylko 50g, ale ja będę to wino leżakował w beczce, więc to nie jest normalna ilość - powinno być kory 2-3g na litr (chipsów 2,5-5g/l).
Przyprawy cynamon, goździki, kardamon i oczywiście magiczny składnik X.
Jeszcze ganiam za gorzkimi migdałami, ale jesli nie znajdę, to do gotowego wina dodam pestkówki.

Czy wszystko jasne?


Wszystko jasne i wszystko by sie zgadzało gdyby nie tabelka którą dołączono do mojego winomierza. Otóż z tej tabeli wynika, że przy naszych nastawach otrzymamy kolejno 12,5% alk i 9,6% alk :dry:
Może mam kopniętą tabelkę :huh:

P.S.
Właśnie zza moich pleców rozległ się przyjemny BUULG!
Te Bayanusy naprawdę są niezłe :woohoo:

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.220 s.