- Posty: 1489
- Otrzymane podziękowania: 10
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Wino mocne powinno mieć docelowo zawartość całkowitą cukru 255g/litr nastawu i 7,5g kwasku na /litr nastawu. A wino słabsze 200g cukru na l i 6,5 g/l. Sprawdzcie swoje nastawy czy wartości łączne dają w przybliżeniu takie wyniki. Ja będę miał 47,5 litra nastawu z 5 l koncentratu (zawierał 3kg cukru i 330g kwasku). dodałem 32,5 litra syropu cukrowego zawierającego 6 kg cukru (to jest syrop z 29 l wody). W drugim żucie dodam jeszcze 10 litrów syropu zawierającego 3 kg cukru. Razem będzie 47 l /12kg cukru/330g kwasu, czyli na litr: cukier 253 g/l kwasek 6,95 g/l.... quod erad demonstrandum.
Czy wszystko jasne?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...