WINO DOMOWE

Więcej
2010/12/17 21:28 #2935 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
dolewam...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/17 22:10 #2940 przez Ubuntu
Replied by Ubuntu on topic O:WINO DOMOWE
Jarosław Malesiński napisał:

Wino mocne powinno mieć docelowo zawartość całkowitą cukru 255g/litr nastawu i 7,5g kwasku na /litr nastawu. A wino słabsze 200g cukru na l i 6,5 g/l. Sprawdzcie swoje nastawy czy wartości łączne dają w przybliżeniu takie wyniki. Ja będę miał 47,5 litra nastawu z 5 l koncentratu (zawierał 3kg cukru i 330g kwasku). dodałem 32,5 litra syropu cukrowego zawierającego 6 kg cukru (to jest syrop z 29 l wody). W drugim żucie dodam jeszcze 10 litrów syropu zawierającego 3 kg cukru. Razem będzie 47 l /12kg cukru/330g kwasu, czyli na litr: cukier 253 g/l kwasek 6,95 g/l.... quod erad demonstrandum.
Czy wszystko jasne?


Oczywiście - nic nie jest jasne ...

Panowie, jak Was czytam, to oprócz czołobitnego szacunku dla Waszych umiejetnosci, zaczynam odczuwac jakiś niejasny niepoków, myśl, która mi nieśmiało świta, ze to wszystko zaczyna sie robic bardzo podobne do alchemii ... :evil:

Czy to aby dozwolone, co tam w Waszych piwniczkach czynicie ? I pewnie wchodzą w grę jakieś zaklęcia małodobre ... brrrr ...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/17 22:12 - 2010/12/17 22:14 #2941 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
"Wino"wajca jest tylko jeden!
I mieszka w chatce na kurzej nóżce! :woohoo:

A ja to tylko towar do butli ładuję... :dry:
B)
Ostatnia2010/12/17 22:14 edycja: greg od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/17 22:14 - 2010/12/17 22:16 #2943 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Apage, apage podróżujący per pedes !

Stworzę Golema i wyślę na Grand Prix terenowe :woohoo:

nil nisi bene
Ostatnia2010/12/17 22:16 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/17 22:19 #2945 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
A jakie będzie miał HRmax i Vo2max? :woohoo:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/17 22:21 #2946 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Dolałem syropu...
Rozpuściłem 1,3 kg w 1,1 litra wody... Tak na oko...
Zobaczymy co będzie - poziom nieco wyższy, niż wczorajszego ale skoro nie kipi, to powinno być OK. :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.259 s.