WINO DOMOWE

Więcej
2010/12/18 01:20 #2961 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
greg napisał:

Wanilię lepiej teraz... Pociać jak szczypiorek...

Dobrze mówię my Master Jarek? :blink:


No co TY :dry: :ohmy:
Miały być moździerze!!!

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/18 01:21 #2962 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
greg napisał:

Tylko Jarek chodzi spać z kurami... :silly:


Znikam, bo ja muszę wstać z tymi kurami :laugh:

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/18 08:40 #2963 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
greg napisał:

Wanilię lepiej teraz... Pociać jak szczypiorek...

Wanilię najlepiej zalać spirytusem i dodawać do gotowych win w postaci płynnej.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/18 08:47 #2964 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
greg napisał:

Tylko Jarek chodzi spać z kurami... :silly:


Lubię określenie "prowadzi higieniczny tryb życia"

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/18 09:04 - 2010/12/18 09:20 #2965 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
ROMEK napisał:

Wszystko jasne i wszystko by sie zgadzało gdyby nie tabelka którą dołączono do mojego winomierza. Otóż z tej tabeli wynika, że przy naszych nastawach otrzymamy kolejno 12,5% alk i 9,6% alk :dry:
Może mam kopniętą tabelkę :huh:

P.S.
Właśnie zza moich pleców rozległ się przyjemny BUULG!
Te Bayanusy naprawdę są niezłe :woohoo:


Ja pokładam cała wiarę we własnych obliczeniach stechiometrycznych

C6H12O6 ----> 2C2H5OH + 2CO2 +24 kcal (100 kJ)

Z powyższego wynika, że z każdych 180,5 g cukru powstanie 92,1g alkoholu etylowego (lub ze 100g cukru - 51,1g). W praktyce drożdże część cukru zużyją też na proces oddychania, rozrost biomasy i inne produkty (glicerol :woohoo:, metanol :angry: itd) . Cześć etanolu ulatnia się także z bąbelkującym dwutlenkiem węgla. W związku z tym przyjąć trzeba, że wydajność faktyczna wynosi około 90% wydajności teoretycznej, czyli z 1,7kg cukru otrzymamy 1 litr alkoholu etylowego.

Dodajcie cukier z surowca i cukier dosypany (w kg). Podzielcie sumę cukru przez 1,7 i wynik podzielcie ponownie przez całkowitą objętość nastawu (l)i pomnóżcie przez 100 - wynik jest jednoznacznym wyrokiem w %. Prościej już nie potrafię tego ująć B).

błąd można popełnić tylko na etapie badań laboratoryjnych dotyczących surowca, które przeprowadziłem osobiście i wyniki podałem (są nieco inne niż deklarowane przez producenta - ale ręczę za nie)

Bayonusy są niezawodne, ale mają też wady: nic ich nie zatrzyma w pracy - wszystko co im podasz zmienią w alkohol. wina dają zawsze rustykalne, zdecydowane w smaku i aromacie i trudno przy współpracy z nimi ;) uzyskać wino subtelne, eleganckie, smukłe....... B)

nil nisi bene
Ostatnia2010/12/18 09:20 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/18 10:51 - 2010/12/18 10:52 #2966 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Jarosław Malesiński napisał:

Wanilię najlepiej zalać spirytusem i dodawać do gotowych win w postaci płynnej.


A Tobie to ługowanie ciagle chodzi po głowie....
Ostatnia2010/12/18 10:52 edycja: greg od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.362 s.