WINO DOMOWE

Więcej
2010/12/17 19:19 #2925 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Kory zawsze można dodać... Gorzej ująć... Dlatego dodaję z ostrożna...

BLG 24,5

Wino aktywnie pracuje na prawie ciągłym buuuuuuuuulg i nadal się nie pieni :woohoo:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/17 20:06 - 2010/12/17 20:08 #2928 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Jarosław Malesiński napisał:

1, Wino wytrawne, lekkie, łagodne 12%
koncentrat 3l
woda 26,3l
cukier 4,5 kg
bez innych dodatków


Ponieważ zostało mi 2 litry koncentratu mieszam wszystko w ilośćiach 2/3 przepisu i nastawiam w 25-tce... :laugh:
Ostatnia2010/12/17 20:08 edycja: greg od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/17 20:38 #2929 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
O jasny gwint ile się trzeba narobić, by się napić :cheer:
W moje wino też już tchnąłem życie.

Uporządkuję informacje:

Ustaliłem, że w 1 litrze koncentratu jest 600 g cukru i 66 gramów kwasku cytrynowego (obliczeniowego)

Wino mocne powinno mieć docelowo zawartość całkowitą cukru 255g/litr nastawu i 7,5g kwasku na /litr nastawu. A wino słabsze 200g cukru na l i 6,5 g/l. Sprawdzcie swoje nastawy czy wartości łączne dają w przybliżeniu takie wyniki.

Ja będę miał 47,5 litra nastawu z 5 l koncentratu (zawierał 3kg cukru i 330g kwasku). dodałem 32,5 litra syropu cukrowego zawierającego 6 kg cukru (to jest syrop z 29 l wody). W drugim żucie dodam jeszcze 10 litrów syropu zawierającego 3 kg cukru. Razem będzie 47 l /12kg cukru/330g kwasu, czyli na litr: cukier 253 g/l kwasek 6,95 g/l.... quod erad demonstrandum.

Inne dodatki: kora dębu (dla ułatwienia klarowania) tylko 50g, ale ja będę to wino leżakował w beczce, więc to nie jest normalna ilość - powinno być kory 2-3g na litr (chipsów 2,5-5g/l).
Przyprawy cynamon, goździki, kardamon i oczywiście magiczny składnik X.
Jeszcze ganiam za gorzkimi migdałami, ale jesli nie znajdę, to do gotowego wina dodam pestkówki.

Czy wszystko jasne?

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/17 20:42 - 2010/12/17 20:44 #2930 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
ROMEK napisał:

A jeśli już przy dębie jesteśmy, to za chwilę będę heblował dębowe belki, czy mogę takie wióry wykorzystać?


Jeśli drewno jest suche i nie było niczym konserwowane, to po zheblowaniu pierwszej warstwy , wióry z kolejnych warstw są idealne B) Jak będziesz miał ich dużo to piszę się na nie z wielką chęcią.

nil nisi bene
Ostatnia2010/12/17 20:44 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/17 20:57 #2931 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Nastawiłem słabsze...
Ale BLG startowe wyszło 16......
Coś dorobić?
Składniki - 2/3 przepisu... :blink:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/17 21:07 - 2010/12/17 21:10 #2932 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
BLG 16 oznacza, że jest 140 g cukru na każdy litr nastawu. Trzeba dodać jeszcze po 60g na litr. jeśli jest mało miejsca to odlej trochę nastawu i rozpuść w nim cukier (już bez dodawania wody)

BLG nastawu na wino słabsze powinno wynosić około 22.
Do tego wina raczej nic już nie dodawaj, bo jest bardziej delikatne i można je łatwo popsuć przez nierozwaźne działania eksperymentatorskie.

nil nisi bene
Ostatnia2010/12/17 21:10 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.453 s.