WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/12 20:55 #2783 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Standardy balonowe są całkowicie przypadkowe, na tych mniejszych butlach przy myciu porobiłem sobie znaczki (lakierem do paznokci), bo każda butla jest inna np: "15" zalane pod korek mają od 15 do 17,5 litra. a pewną niespodziankę zrobiła mi "50" z której dopiero co zlałem 30 l jesiennego w pierwszym gatunku, 15 litrów II gatunku i wywaliłem 13 l grubych śmieci. Mój główny fermentator to jest jednak "60" :huh:

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/12 21:06 #2785 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
To mi wszystko wyjaśnia.

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/12 21:10 #2787 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Mi też ;) - nigdy nie chciało mi się napełnić największej butli do pełna przy myciu ;)


P.S. standardowe są tylko te kuliste, ciężkie butle z marketów, Skok objętości co 5 litrów , mierzone "pod korek"

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/12 22:11 #2793 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Chyba muszę przyjść do Jarka na naukę zlewania...

Coprawda farfocli miałem w butli (jeszcze z poprzedniego razu) sporo!

Ale z 34litrowej uzyskałem marne 15 litrów drugiego obciągu... I mętny jak cholera... A ryż płukałem długo...

Próbowałem pierwszy obciąg... No melon... :silly:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/13 07:24 - 2010/12/13 07:33 #2795 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Nie przesadzaj z samokrytyką. Ja uzyskałem 30 l z 57 l - to prawie tak jak u ciebie. pierwszy gatunek ściągniety węzykiem jest prawie klarowny, za to drugi :S to tak naprawde osad przelany przez sito, za tycdzień lub dwa da sie z tego ściagnąć jakieś 5 litrów wina i to takiego "na dolewki".Na razie do śmieci poszło tylko to co zostało na sicie.

Na szczęście z wiśniowego koncentratu wydajmność będzie bez porównania większa - jakieś 95% B)

P.S.
Melon mnie intryguje bardzo, zdominował wino czy też jest w tle. Ta nuta zapachowa jest dość ważna i powtarza się w wielu białych winach, więc trzeba dopracować temat. Ile kilogramów miąższu melonowego dodałeś do 36 litrowej butli. Powinno byc dodawane więcej czy mniej?
Z ciekawych tematów: warto w maju zasuszyć sobie kilka kwiatów akacji i kilka baldachów kwitnącego bzu czarnego, ich niewielki dodatek jast konieczny bu upodobnić wino do gewurztraminera a nad tym winem chcę się skupić w kolejnym sezonie. Może w oparciu o koncentrat jabłkowy :dry:

nil nisi bene
Ostatnia2010/12/13 07:33 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/13 10:40 - 2010/12/13 10:40 #2798 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Jarosław Malesiński napisał:

Melon mnie intryguje bardzo, zdominował wino czy też jest w tle. Ta nuta zapachowa jest dość ważna i powtarza się w wielu białych winach, więc trzeba dopracować temat. Ile kilogramów miąższu melonowego dodałeś do 36 litrowej butli. Powinno byc dodawane więcej czy mniej?


Wsypałem pocięte dwa melony( no może dwa, trzy plasterki mniej, bo pochłonąłem je w paszczy przy krojeniu... :laugh: ) bez skórki... (nie ważyłem)...
No, po eksplozji troszkę ich ubyło, ale proporcjonalnie do pozostałych składników... :blush: :dry:
No i bez pestek... Czyściutki miąższ...

Z ciekawych tematów: warto w maju zasuszyć sobie kilka kwiatów akacji i kilka baldachów kwitnącego bzu czarnego, ich niewielki dodatek jast konieczny bu upodobnić wino do gewurztraminera a nad tym winem chcę się skupić w kolejnym sezonie. Może w oparciu o koncentrat jabłkowy :dry:


A dałem Ci spróbować gewuerztraminera od Kumpf et Meyer???
Bo nie pamietam... :huh:
Ostatnia2010/12/13 10:40 edycja: greg od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.506 s.