WINO DOMOWE

Więcej
2010/12/09 13:11 #2723 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Jarosław Malesiński napisał:

Możemy 16 lub w weekend 18-19 B)

Mnie pasują oba terminy.
Przypomnijcie jakiej pojemności naczynie zaszykować?

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/09 13:17 #2724 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
greg napisał:

Kiedy nastawiamy?
Jakbyśmy nastawili jednocześnie, to mozna by zrobić fermentacyjny wyścig F1 B)


U mnie naczynie stoi i czeka :silly:
Ale moglibyśmy ruszyć razem, dokonując bardzo skrupulatnych notatek co do wszystkich parametrów zarówno wewnętrznych jak i zewnętrznych aby następnie porównać wszystkie trzy wina. Wykożystalibyśmy dokładnie te same składniki od koncentratu począwszy, przez drożdże, pożywki aż do wody (musiałbym pożyczyć ;) ). Efekty zapewne różniły by się a my zdobylibyśmy cenne dane wpływu czynnika "X" na parametr "Y".

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/09 13:29 - 2010/12/09 13:29 #2725 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Jarosław Malesiński napisał:

każdy spółdzielca dostaje 8,33 kg koncentratu = 6,7 litra = 148 PLN = 70 l nastawu .


nil nisi bene
Ostatnia2010/12/09 13:29 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/09 13:31 - 2010/12/09 14:02 #2726 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
ROMEK napisał:

Efekty zapewne różniły by się a my zdobylibyśmy cenne dane wpływu czynnika "X" na parametr "Y".


Ja w sprawie czynnika X B) czy ktoś wie jak zdobyc nasiona Aframonu madagaskarskiego zwanego onegdaj (XVIII w) "amomkiem" ?
Możemy parametr Y tez nieco korygowac i kazde chateau nastawi wino o innej mocy - ja zrobię chyba na 15% bo mam zamiar zalać nim beczke, a do tego potrzebne mi będzie mocniejsze (co nie znaczy wcale lepsze)

Ja bym optował za celowym urozmaiceniem nastawów tak, by z notatek dało się ustalić które czynności i dodatki poprawiają , a które psuja wino.


P.S.
W moich najstarszych przepisach znalazłem :

Z sześciu kwart kirszwasseru oddestylować 4 kwart spirytusu, do którego przylać kwaterkę wody pomarańczowej dubeltowej i zasyropować. Kirszwasser robi się następującym sposobem. Wiśnie słodkie lub kwaśne z trochą miodu utłuc razem z pestkami na miazgę, rozpuścić do płynności wodą ciepłą, zadać drożdży zwierzchnich i gdy wefermentuje nabić na garniec, oddestylować wódkę i potem wszystką wodę pachnącą, które razem powtórnie przedestylować w łaźni wodnej na szumówkę.

Szjkoda że to zabronione :(

nil nisi bene
Ostatnia2010/12/09 14:02 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/09 15:13 #2729 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Ha! Mam Cię!!!! :angry:

W internecie znalazłem informację:

"Ziaren aframonu używa się do rytuałów voodoo." :blink: :blink: :blink:

Wiedziałem, że z tą kurzą nóżką to nie ściema!!!

:ohmy: :ohmy: :ohmy: :ohmy: :ohmy: :ohmy: :ohmy: :ohmy: :ohmy:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/09 15:14 #2730 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Tak na marginesie...

Ziarna aframonu madagaskarskiego używane są w rytuałach voodoo :S

Muszę dobrze obejrzeć na czym stoi Twój dom Jarek, może Greg miał rację ;)

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.259 s.