WINO DOMOWE

Więcej
2010/08/08 22:10 #1521 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Dzięki z pochwałe! Ale ja i tak z poczuciem dumy to jeszcze troszkę poczekam.... Do pierwszego częstowania!

Po modyfikacjach dałem 4 kg porzeczek ( po przedrylowaniu wszystkich(!) wiśni nie zdzierżyłem już obskubywania porzeczek... :angry: :angry: :angry:
Zamiast tego ugotowałem 1 kg buraków i wlałem 1 litr wywaru.

Mam nadzieję, że niczego to nam nie zakłóci?

P.S. Za chwilę ładuję butlę - ze słuszną uwagą - nie do pełna! :woohoo:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/08/08 22:57 #1522 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Pytanie :X pomocnicze:

"zatkaj zwitkiem z waty ".....

To nie rurka? :blink:
Zwitek nie robi mojego kochanego: bulg..., bulg..., bulg... :dry: :huh: :dry:

Rurkę może wywalić?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/08/09 00:14 - 2010/08/09 00:26 #1523 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
A oto i efekt...

To na wierzchu to kora dębu - po zrobieniu zdjęcia profilaktycznie zamieszałem, uprzednio umytym pręcikiem, aby uzyskać jednorodną "pulpę"... :laugh:

Nie miałem waty (kto, u licha, ma dziś w domu watę???) więc zastąpiłem ją "kapturkiem" z gazy i gumką "recepturką".... :silly:
Myślę, że się nada! :blink:

Nie za dużo? :blush:

To jeszcze raz:

5,5 kg wiśni, wydrylowane!!! (z pulpy zalanej 5 litrami wody, odjąłem ok. 1 kg po wyciśnięciu) - z planowanych 6 kg- 0,5 kg... się jakoś samo zjadło.... hm... domownicy... :S
4 kg czerwonej porzeczki - wyciśnięte, w miarę oddzielone szypułki i listki. ;) z pulpy ubyło ok. 1-2 kg skórek (z całej pulpy - z resztą owoców...)
1,5 kg malin
1,5 kg czarnej porzeczki
1 kg agrestu
0,75 kg jeżyn
50g kory dębu
1 kg buraków czerwonych (wywar 1 litr)
6,5 kg (ok. :blush: )cukru
I ok. 21 litrów wody....

Coś walnąłem? :unsure: :unsure: :unsure: :unsure: :unsure:

P.S. Ponawiam pytanko o watkę zamiast rurki? A może chodzi o to, że porzeczka może zatkać rurkę ? :angry: :angry: :angry:

Pozdro! UFFF........... :cheer: :cheer: :cheer:

:cheer: :laugh:
Załączniki:
Ostatnia2010/08/09 00:26 edycja: greg od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/08/09 19:25 #1527 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Hmmmmm...

Mam nową fotkę....

Z dzisiaj z godzimy 7.00 rano...

Dobrze, że nie było korka.... Ale za to cała okoliczna glazura w drobniusieńkich czerwonych kropeczkach! :blink: :blink: :blink:
Na szczęście przewidziałem niebezpieczeństwo i ustawiłem butlę w kotłownianym, roboczym brodziku.... :dry: :dry: :dry:
Załączniki:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/08/09 19:27 #1528 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Co za ferment....
Załączniki:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/08/09 20:41 #1529 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
No....:blink: Masz prawdziwy talent, boży dar w rękach - u mnie przez 20 lat takiego fermentu na oczy nie widziałem. Im intensywniejsza i szybsza fermentacja tym lepiej (przynajmniej dla czerwonych win) Pewnie nie bedzie wyboru i trzeba jeszcze trochę farfocli wywalić, bo od ciągłego szorowania brodzika oszalejesz. W przepisie wszystko jest ok, powinno wyjść bardzo przyjemne winko. Pomysł z gazą doskonały, co zresztą widać. Rurkę wstaw dopiero jak się trochę uspokoi (pewnie z tydzień będzie wariować). Dobrze, ze nie zostawiłeś butli w kuchni, na blacie. B)

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.286 s.