Bez paniki !!!
Ze szczegółowymi wyliczeniami czekam na informację co i w jakiej ilości udało ci się kupić. (albo czego nie było można kupić), bo od tego zależy ile cukru i wody będzie ostatecznie potrzeba.
2 kg buraków można ugotować w 5 litrach wody (trochę muszą sie na małym ogniu pogotować, tak z pół godziny)
Wszystkie moszcze owocowe i barszczyk wlewasz do butli i dopiero wtedy podasz mi co wlałeś, a ja przeliczę wszystko i podam dokładne ilości składników do dodania.
Pamiętaj tylko o notowaniu ile wody dodałeś do przerabianych owoców i warzyw

bo to ma wpływ a wyliczenia.
Wina nie lubią pośpiechu

natomiast przepadają za przypadkowością (jesli czegoś nie kupisz to nic się nie stanie, byle tylko brak lub dodanie nowego składnika ując w wyliczeniach ostatecznych parametrów nastawianego wina)
Przepis na wino jednoowocowe można podac od razu i tylko sie do niego zastosowac, z winami mieszanymi tak sie nie da, bo najpierw musi byc znany skład ilościowy i wzajemne proporcje użytych owoców (każdy z użytych owoców wymaga innych proporcji wody i cukru) reszta to trywialne obliczenia matematyczne - takie małe ćwiczonka z "proporcji"
Najbardziej istotną informacją dla mnie przy sporządzaniu przepisu jest twoje życzenie dotyczące efektu końcowego. Powinienes starannie opisać jakiego efektu końcowego oczekujesz. Albo opisz jakie ma byc otrzymane wino (alkohol, cukier resztkowy, barwa, taniny.....) albo podaj przykłady win które najbardziej sobie cenisz (ale takie które znam

!!!!) ja postaram się tak dostosowac przepis, by spełnic Twoje oczekiwania. Nigdy nie odtworzymy w naszych warunkach najlepszych win świata, ale celem jest stworzenie takiego wina które będzie przynajmniej w typie tego ulubionego, i które zadowoli w pierwszym rzędzie winotwórcę Ja bez powodzenia , od wielu lat próbuje utrafic w klimat "Shiraz" z Barossa Valley - ciągle coś jest nie tak