WINO DOMOWE

Więcej
2010/08/06 23:54 #1508 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Małe pytanko...

Jutro zamierzam zrealizować listę zakupów.

Ale to jest jakieś 15 kg owoców...
Czy na 34-litrową butlę to nie jest za dużo?

Jutro po południu odezwę się po zakupowych połowach...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/08/07 00:34 #1509 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Zakładam, że dostanę wszystko...
Teraz będę potrzebował instrukcję obsługi...
Step by step...

:blink: :blink: :blink:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/08/07 12:14 #1510 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
UUUUUFFFFFFFF!!!!!! :S :S :S

No to po zakupach! :lol:

Faktycznie nie było łatwo! Ponieważ zorientowałem się, że nie wszystko dostanę w takiej ilości jak zaplanowaliśmy, trochę zaimprowizowałem :pinch: :pinch:

Mam:
6 kg wiśni
6 kg czerwonej porzeczki
1,5 kg czarnej porzeczki
1 kg agrestu
2kg buraków
1,5 kg malin
0,75 kg jeżyn (!)
kora dębu
cukier

Cała kuchnia zawalona! Ale Pani Małżonka nawet nie krzyczy... ;)
Co więcej - wyraża szczere zainteresowanie!

Co dalej?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/08/07 21:41 #1511 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
No to do roboty:
1. do jednego wiadra wrzuć przebrane (bez ogonków - ale nie przesadzaj - wystarczy obranie z grubsza, zwróć tylko staranniejszą uwagę na owoce nadpsute - te trzeba wybrać starannie) porzeczki, maliny, jeżyny i agrest. Umytymi rękami pognieć wszystko starannie w wiadrze i zostaw do jutra pod przykrywką.
2. Buraki wyszoruj od bieżącą wodą, pokrój na kawałki (na pół i potem połówki na plasterki) i ugotuj (20 minut w 5 litrach wody)
Wywar po ostudzeniu wlej do poduszonych owoców.
3.Do drugiego naczynia wrzuć wiśnie. Wygnieć je rękami dolej 5 litrów gorącej wody i zostaw też do następnego dnia.

Jutro spróbuj rękami wybrać z wiśni większość pestek (jeśli kilka zostanie to nie będzie tragedii) i wlej wiśniowy mus do wiadra z porzeczkami. wymieszaj wszystko starannie i przez wielki lejek wlej do butli. Lepiej robić to w dwie osoby bo lejek lubi się zapychać i trzeba go "wyciorem" przetykać) ;)

To jest już koniec brudnej roboty, za chwilę przeliczę resztę składników i napiszę co dalej

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/08/07 21:47 - 2010/08/07 21:57 #1512 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
OK. :X No to do dzieła! :X


P.S. Jarku, ale owoców mam trochę więcej! Trzymać się wcześniejszych proporcji, czy walić wszystko?
Ostatnia2010/08/07 21:57 edycja: greg od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/08/07 22:01 #1513 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Ile to jest w kilogramach "trochę więcej" i których ?

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.337 s.