WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/07/14 12:05 #1474 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Najłatwiejsze do zrobienia jest wino z porzeczki czerwonej, ale najwartościowsze w piwnicy jest to z czarnej porzeczki - ten charakterystyczny aromat i smak przewija się w większości win czerwonych, które sobie cenię (ze szczególnym uwzględnieniem australijskiego shiraz).
Może jakieś nadwyżki owoców będę miał u siebie w ogrodzie - dam znać jesli będzie cos do wzięcia!

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/07/17 01:40 #1475 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Obadałem leżakowane....

Daktylowiec - ilość osadu minimalna! Klarowność całkiem niezła! Aromat i smak - jak już pisałem - nie puszczę pary z ust, pozostawiam do oceny dla forumowiczów jako moje pierwsze domowe wino, "wyprodukowane" pod kierunkiem Jarka.
Zwłaszcza Jarka ocena będzie dla mnie ważna, choć muszę wstępnie przynać, że jest to produkcja, którą pragnę powielać.... :laugh: :laugh: :laugh:

Rabarbarowiec....
No cóż, ... bardzo dobre!
Łagodny, lekko cytrusowy smak, trawiasty, orzeźwiający....
Smak zachęcający, rześki, cytrusowy...
Doskonałe na letni, schłodzony łyk...
Młode, ale już nie musujące...

RÓŻOWE... Lekko mętne....
Stąd pytanie - jak długo może trwać proces klarowania....




Co do orzechowca - przestał bulgać.... Co dalej?

Pozdro B)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/07/17 21:14 - 2010/07/17 21:17 #1476 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Teraz pozostaje tylko czekać. Orzechowe klaruje się bardzo szybko więc można dokonać pierwszego obciągu gdy tylko "fusy"opadną. Czy sprawdziłeś BLG - dopiero zejście pod "O" jest dowodem na zakończenie tego aktu tworzenia.
Do rabarbarowego będzie więcej cierpliwości trzeba wykrzesać, bo to dość oporne w klarowaniu wino, ale każde kiedyś ;) się sklaruje.
Myślę, że nie mniej niż trzy miesiące.


Dzisiaj nastawiam wytrawne , czerwone, z czarnych porzeczek i agrestu - bardzo ładny plon zebrałem w swoim sadku.

nil nisi bene
Ostatnia2010/07/17 21:17 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/07/25 21:41 #1477 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
BLG orzechowca sprawdzone, twarde -2. W związku z tym dokonałem pierwszego obciągu, wyszło jakieś 23 litry.

Nurtują mnie następujące pytania:

1. Rurka zaciągnęła niewielkie ilości rozdrobnionego rabarbaru - przelewać jeszcze raz, czy na dnie może go trochę zostać?
2. Wino zlałem do 25 litrowej butli. Do korka zabrakło ze dwa litry. Uzupełnić białym wytrawnym, czy zostawić tak jak jest?
3. Dokonałem obciągu, pomimo że opadł tylko rabarbar. Napęczniałe rodzynki pływały cały czas na wierzchu. Mam nadzieję, że to nie przeszkadza?

Przedwczoraj minął też miesiąc od zalania orzechów spirytusem. Co dalej?


Zwolniła się 34 litrowa butla. Radzisz dokonać jakiegoś nastawu?

Pozdro
:lol:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/07/26 07:36 #1478 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Ładnie poszło Ci z orzechowym - szybka fermentacja, moje niestety ciągle w pełnym bulgotaniu.

Z drobnymi "śmieciami" nie ma problemu, bo i tak będzie jeszcze przynajmniej raz ściągane.Wino jest na pewno wystarczająco mocne, by nic złego sie nie stało, ale dla zasady i nabrania pewnych nawyków uważam, że butle w trakcie dojrzewania należy dopełniac pod korek. Trzeba przeprowadzić próbe czy lepiej dopełnić orzechowe, winem z rabarberu, a rabarberowemu lepiej zrobi dolewka z daktylami czy odwrotnie. (ewentualnie dolewka z "B" jak za pierwszym razem) Teraz musisz sie już kierować własnymi ocenami i wyczuciem.
Orzechy zalane spirytusem mają jeszcze czas, dollewane będą dopiero po drugim obciągu gdy wino będzie już klarowne.

W "34" koniecznie trzeba nastawic jakieś czerwone, może jednak wiśnie z czarną porzeczką (potrzeba ok 10 kg wiśni i 4kg czarnej porzeczki)

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/07/26 23:15 #1479 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
No to pomyślałem sobie tak:

Celem wyrobienia smaków i zapoznania się z różnorodnością "produkcji" postanowiłem nie mieszać "gatunków".
Za mało wiem o efekcie końcowym moich win (mój Boże jak to brzmi... "moich win...: ;-) )
Uzupełniłem więc orzechowca tanim białym wytrawnym Soave - tym razem wybór padł na Aldi.

Dopiero jak wszystkie trzy rodzaje odleżakują swoje zacznę bawić się w próby smaków i mieszania.


Co do wiśni z czarną porzeczką - jestem za!
Mogę liczyć na jakąś recepturkę?

Pozdro :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.341 s.