WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/07/12 08:13 - 2010/07/12 08:20 #1468 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Zanim zacznę z czerwonym , jeszcze nastaw orzechowy się zmaterializował. Ilość 50l. Oglądałem winogona i nie zanosi sie na zbyt wielkie zbiory,nie ma co liczyc na gronowe - trzeba sie zatowarować innymi wynalazkami. Może nawet przeproszę się z jabłkami i troche domieszam do białych win.

I jeszcze słówko w sprawie rabarbarowego: ostatecznie dojrzewa 25 litrów, kolor ładny bardzo jasny z zielonkawym refleksem. BLG -3. Alk 12%. W smaku łagodne, delikatne bez wyraznego przewodnika. Z założenia miało być elementem kupaży, ale może będzie "żyło" jako samodzielny byt w piwniczce :unsure: Jak na rabarbar, efekt jest nadspodziewanie dobry :huh:

nil nisi bene
Ostatnia2010/07/12 08:20 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/07/13 16:09 #1469 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Rabarbarowca mam 15 litrów (dość radykalnie podszedłem do osadu przy ściaganiu...)
Jest w kolorze różowym....
Przyznam się szczerze - nie próbowałem... Ale dziś nadrobię i łyknę na próbkę....

Orzech pracuje....

Mam wolną 25 butlę litrów (ale może się przyda do zlania orzechowca...), więc potem będę mieć wolną 34...

A może coś dokupię... (50-tkę?)
Coś bym nastawił... :laugh:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/07/14 07:28 - 2010/07/14 07:56 #1470 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Czas jest teraz na : porzeczki czerwone, czarne, agrest i wiśnie. Można zrobić wino mieszane z tych owoców. To juz będą prawdziwe wina owocowe - bez gotowania i uciążliwej obróbki. Daj znać, co i ile masz do dyspozycji. (Jako dopełniacz objętości w grę wchodzą buraki czerwone :woohoo:) Wskazówki ilościowe są w poście 1406

W sprawie logistyki butlowej.
Orzechowe pracuje u ciebie już dwa tygodnie, jeśli BLG spadło poniżej 7, to możesz przeprowadzić przyśpieszony obciąg wina do 25 litrowej butli (pod korek) i dofermentować w niej orzechowca (da się zrobić - jeśli wyraźnie rozdzielona jest warstwa wina i "farfocli") . Można wtedy nie wywalać osadu od orzechowego z wielkiej butli , tylko uzupełnić nowym nastawem z owoców i prowadzić fermentację dalej. To jest bardzo ekonomiczne rozwiązanie, ale warunkiem jest zrobienie całości w jednym czasie (osad od orzechowego nie może czekać na uzupełnienie) Resztówka od orzechowca dobrze będzie pasowała do czarnej porzeczki i agrestu (czerwone porzeczki i wiśnie lepiej robić "na czysto")

P.S.
Chyba już powinny w lesie pojawić się jagody - nigdy nie robiłem wina z samych jagód (trudne do zrobienia, no i kto by zbierał takie ilości), ale jako domieszka barwiąca i smakowa są bardzo przydatne do wszystkich czerwonych win. Zwłaszcza niezbędny to jest dodatek do win typiu Portwein (Porto).

nil nisi bene
Ostatnia2010/07/14 07:56 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/07/14 07:52 #1471 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
greg napisał:

Rabarbarowca mam 15 litrów (dość radykalnie podszedłem do osadu przy ściaganiu...)


Ja nie mam serca do takiego marnotrawstwa i robię tak: ściągam czyste wino do nowej butli, a resztę przelewam przez gazę wyłożoną na sicie i zostawiam w osobnej, małej (5l) butli z korkiem i rurką - zwykle 4 litry jeszcze z tego spokojnie odzyskuję B)

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/07/14 11:02 - 2010/07/14 11:57 #1472 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Aaa.. jeszcze jedna sprawa.
Jako Chef de cave (takoż Cześnik - jesli Waszeci bardziej nomenklatura rodzima do gustu przypada) musisz pamiętać o obowiązkach :angry: ;)
Należy poświęcić jeszcze chwilę daktylowemu. Trzeba sprawdzić organoleptycznie jak przebiega dojrzewanie, czy ilość strąconego osadu nie powoduje konieczności dokonania kolejnego obciągu, i czy nie nadszedł czas na butelkowanie (choć jeśli nie ma takiej konieczności to butelkowanie należy maksymalnie opóźniać - najlepiej do przyszłego roku)
Młode wino wymaga opieki - choć zabawianie go rozmową jest już przesadą :woohoo:

nil nisi bene
Ostatnia2010/07/14 11:57 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/07/14 11:57 #1473 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
OK. Dzisiaj pogadam z winami... ;)
Relacja wkrótce.

Co do surowca na nowe nastawy: Jest mi obojętne z czego będę robić, bo i tak surowiec muszę zakupić. Ogród mój jest wyjątkowo małoowocowy. Może więc jakieś sugestie smakowe? :S

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.404 s.