WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/05/19 08:03 #1350 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Kreda (CaCO3) by się przydała do strącenia kwasu szczawiowego, ale jak będzie problem ze zdobyciem jej, to są inne metody uzyskania dobrego wina z rabarbaru. Rozumiem, że 36 l. butle masz wolną i przepis mogę przeliczać na otrzymanie 15 litrów gotowego wina, by po pierwszym obciągu już nie trzeba było nic dokupować w „B”
Rabarbar widziałem w Kauflandzie. Rodzynki raczej drobne. Zacznę w piątek. Przepis podam jak tylko przeliczę nastaw, zrobimy delikatniejsze i bardziej wytrawne od daktylowca.

P.S.
Co z daktylowym, klaruje się?

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/05/19 21:25 #1351 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Greg, robimy równolegle i porównamy efekt końcowy

7 kg rabarbaru pokroić w dość spore kawałki i ugotować w 5 litrach wody (pewnie trzeba będzie na dwa razy) Do gotowania wrzucamy jeszcze dwie cytryny ze skórami pokrojone na drobniejsze kawałeczki. Po lekkim przestudzeniu wlewamy do wiadra i zostawiamy na 24 h pod przykryciem. Przelewamy całość przez durszlak i wyciskamy . Warto by było zostawić jeszcze w wiadrze na kolejną dobę, by strącił się osad i klarowny kompocik wlewamy do butli (powinno być ok. 6 litrów). W 4 litrach gorącej wody rozpuszczamy cukier – 4 kg i wlewamy syrop do butli (to jest kolejne 6,5litra) Pozostaje jeszcze uzupełnić nastaw o 1 kg drobnych, przepłukanych w gorącej wodzie rodzynek i 7 litrów wody. Do tego uwodnione drożdże (a’ propos jaki masz szczep? Ja do tego wina dam „IOC Bayanus”) i pożywka, (ilość zgodnie z zaleceniami dla typu pożywki). Czystej kredy nigdzie nie ma, więc odpuszczam ten temat.
Z wariacji na temat rabarbarowego można by zastąpić część cukru miodem - zamiennik 0,7 kg cukru = 1 kilogram miodu, i ewentualnie jeśli lubisz to z pasujących przypraw korzennych wchodzi w grę goździk (pewnie 1-3 sztuki) i cynamon, ale to już dość awangardowe podejście do tematu. Fermentacja powinna być szybka , więc temperatura dość wysoka (może wreszcie się trochę ociepli) Blg początkowe powinno wynieść 22 ,a końcowe -2., wino całkowicie wytrawne, zawartość alkoholu 12% .

Do dzieła !!!

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/05/19 22:56 #1353 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Butla wolna! W weekend spróbuję dokonać nastawu....

Drożdże - też mam "bayanusy".

I zrobię pierwsze bez wariacji...;)

Może w niedzielę.... :silly: :blink: :lol:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/05/20 07:16 #1354 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Coś mam nastrój na eksperymenty. :dry:
Spróbuję dodać do rabarbaru kilka źdzbeł „żubrówki” (Hierochloë odorata), Ilość jaką nastawiamy jest na tyle mała, że zaryzykuję chyba taki eksperymencik. :unsure:

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/05/24 15:17 #1357 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Weekend przeleciał i nie miałem czasu na rabarbar.

Ale w tym tygodniu przysiądę.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/05/27 07:42 #1358 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Moje, rabarbarowe już się pieni :P

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.263 s.