WINO DOMOWE

Więcej
2010/05/11 00:51 - 2010/05/11 00:53 #1312 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Jarek, Ania :X ,... - nie wytrzymałem!

Po próbie oceny włoskiego "biedronkowca" zacząłem intensywnie mysleć o moim kupażu....

Nie wytrzymałem - przy pomocy pipety (jak zwał tak zwał - zassałem ze środka butli...) - cholera - dobre :woohoo: :woohoo: :woohoo:

No oczywiście zapominam na ... dwa miesiące? :angry: :angry: :angry:

Ale kurde - pyszne!
Ostatnia2010/05/11 00:53 edycja: greg od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/05/11 07:12 - 2010/05/11 07:13 #1313 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Skoro już za pierwszym razem się udało, to ..... witaj w klubie :woohoo:
Z każdą godziną będzie jeszcze lepsze. Ciekawe czy wytrzymasz te dwa miesiące - warto jednak trochę poczekać.

Teraz jeszcze tylko 20 lat tradycji, odrobina marketingu, kilka elementów dekoracyjnych i na grilla do Ciebie będzie ustawiała się kolejka przed bramą!

nil nisi bene
Ostatnia2010/05/11 07:13 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/05/12 11:15 #1319 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Info dla grega

W nawiązaniu do tematu dość pospolitkowatego, i taniego wina białego z „B”.
Jeśli jeszcze trochę zostało, to mam w swoich notatkach cudeńko, którego wprawdzie dawno już nie robiłem, ale pamiętam ciągle ten smak i aromat. Spróbuj sam, na pewno także Ania będzie zainteresowana,, bo to wielka atrakcja, zwłaszcza gdy zostanie ślicznie opakowana.

Do 5 litrowej butelki wrzucamy ok. 500 g mocno zwiędniętej mięty pieprzowej (świeżo zebraną wiąże się w pęczek i wiesza u powały na ok. 3-4 dni. W ostateczności można dać jakieś 300 g suszonej, z zielarni). Miętę zalewamy 3,5 litrami delikatnego, białego wina i wzmacniamy całość ok. 200 ml spirytusu. Całość maceruje się ok. 2 tygodnie po czym przefiltrowuje przez filtr do kawy i butelkuje. Takie wino-nalewki są trwałe (ok. 15% alk) i bardzo aromatyczne.
Pamiętam że robiłem takie jeszcze z szałwii, bazylii i kwiatów lipy. Największym powodzeniem cieszył się jednak nastaw na melisę z porzeczkami czarnymi, ale w tym przepisie były chyba inne proporcje, więc muszę poszukać notatek, by nie palnąć niepijanego głupstwa.

Spróbujcie zrobić koniecznie – pole do eksperymentów praktycznie nieograniczone

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/05/12 11:38 #1320 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
...... jeszcze jedno było bardzo udane - nastaw na kwaty bzu czarnego.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/05/12 20:40 #1323 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
No ta mięta... całkiem, całkiem...

Obadam temat... Ania dostanie na próbę!

:laugh:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/05/13 00:17 #1326 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Hmmm....

Niestety terminy mam zajęte, nie moge pojechać... :angry:
Szkoda, cholera, szkoda... :blush:

www.2winesfestival.pl/

Może ktoś.... :(

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.225 s.