WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/05/09 12:04 #1305 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Śliczne - jeśli smakuje tak jak wygląda to rokowania są doskonałe.
Jeszcze odrobina cierpliwości :woohoo: :woohoo: :woohoo:

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/05/09 13:09 #1306 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
No to jak śpiewał Grzegorz Turnau:

A ja czekam i czekam, i czekam.... (cierpliwie...) :X

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/05/09 14:14 #1307 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Szczegółowe wytyczne do orzechowego masz w mailu. W razie pytań jestem do dyspozycji.
Czas zacząć szukać orzecha włoskiego w okolicy.

P.S.
A co z winoprzydatnymi nasadzeniami w ogrodzie, wsadziłeś jakieś ziele?

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/05/09 21:19 #1308 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Co do ziela to tak:

1. Dwa pigwowce.
2. Aronii chwilowo nie było, potem zapomniałem, ale to chyba jeszcze można naprawić?


Co do przepisu: cholera, będzie trochę roboty... A i kolekcjonowanie komponentów też ciekawe.
Ale widzę to jako fajne wyzwanie i doskonały egzamin!
Jak rozumiem mam jeszcze czas do Nocy Kupały na przygotowania i poszukiwania. :silly:


Daktylowiec nie bulga... Jeszcze czekać, czy zalewać do pełna?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/05/10 07:06 - 2010/05/10 07:10 #1310 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Poczekaj kilka dni, jeśli nic się nie bedzie działo to dopełnij pod korek ( czyli do podstawy węskiej szyjki B) , tak by było jeszcze z 5 cm miejsca na rozszerzalność cieplną)
Uspokojenie wina może wynikać z konserwantów w biedronkowcu lub przestałeś ogrzewać dom i zrobiło sie chłodniej w kotłowni. W zasadzie wino jest gotowe i teraz tylko została opieka nad młodym winem i dojrzewanie.

P.S.
Czy możesz ocenic to stołowe wino z biedronki. Co to jest? ;)

nil nisi bene
Ostatnia2010/05/10 07:10 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/05/10 22:41 #1311 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Myślę, że raczej konserwanty, bo piec od czasu do czasu jeszcze sobie "pogazowuje"...

Stołowe z "Biedronki".... Hmmm... Hm... No jakby to powiedzieć...

"Szału nie ma!"

Słabo pachnie (trochę jabłkiem), bardzo przytłumiony aromacik...
Lekko cierpkawe - ale bardziej "wodnite" (nie mam już etykiet, bo umyłem butelki, ale z tego co pamiętam 10,5%)
Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że to trochę tak, jakby do normalnego wina dolano wody... Tak nieznacznie... Np. 20%.

Ale powiem tak - jak za takie pieniądze... W końcu tylko 6 PLN-ów za litr!!! :laugh: :laugh: :laugh:
Do uroczystej kolacji albo dla gości się nie nadaje.
Sam też bym się tego nie napijał, bo przyjemności rozsmakowywania się w nim nie ma.. :X

Technicznie trudno mieć jakieś zarzuty - klarowne, iskrzące,...
Ale barwa blada, prawie wcale nie łzawi, mało ciekawe.

Nada się do kupażu, nada się do zupy (np. cebulowej), sosów...

Przypomina mi troszkę karafkowe wino wakacyjne w hotelowym systemie all inclusive... :evil: :evil: :evil:

Czy ja wiem... takie sobie...

Ale po kupażu z daktylem pewnie będzie :whistle:

Albo i nie :ohmy: :dry: :blush: :blush: :blush:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.462 s.