WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/04/28 12:07 #1240 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Przepraszam, trochę byłem zajęty.

Już zlane ? Trochę szybko, ale teraz czas na kupaż . Zmierz ile BLG jest w Twoim winie a ile w kupnym. Spodziewam się, ze daktylowego jest ok 9 litrów, więc od razu możesz dodać z 5 litrów "biedronkowca". Gdy się już troszkę ustoi po zmieszaniu, sprawdz smak. Jest teraz czas na jego korektę (zwłaszcza może być potrzebne dodanie odrobiny rozpuszczonego kwasku cytrynowego). Jeszcze powinno trochę pracować, ale znacznie słabiej. Trzeba pilnować by w rurce była woda. Po kupażu pokaż jak wygląda całość.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/04/28 22:58 #1242 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Nie, nie.... Jeszcze nie zlałem!
Zgodnie z zaleceniami wywaliłem "grube" i pyrkało delikatnie dalej...
Nadal stoi ale już nie pyrka...

Nie spieszy mi sie i jeszcze mogę z kupażem poczekać!
Poczekać? :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/04/29 07:45 #1243 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Ufff .... źle zinterpretowałem Twój poprzedni post, ale odpowiedni moment jest już blisko.
Pierwszego obciągu wina dokonać należy, w oparciu o dwie przesłanki:
-pierwsza, to BLG - jeśli przestanie się obniżać lub zejdzie poniżej "0", to już będzie stosowny moment,( jeśli nie wydziela się CO2, to pewnie już tak się stało)
-druga, to wyraźne rozdzielenie warstw. Zwykle na warstwie osadu daje się zauważyć jaśniejszą, cienką warstewkę tworzącą na boku butli linię.
Do dalszych prac z młodym winem zalecam odkażanie wszystkich naczyń i akcesoriów w roztworze pirosiarczanu potasu. Nie mam na myśli siarkowania wina tylko "higienę naczyń". Zwłaszcza butlę przed napełnieniem należy wypłukać w takim roztworze. Nie myj naczyń w kuchennych środkach czystości, bo wyczujesz je potem w winie - ohyda :angry: Tylko ciepła woda i "piro" !

P.S.
Po ściągnięciu nie wywalaj od razu osadu. Można przelać ten osad na przykład do 5 litrowej butelki po " biedronkowcu" , zakorkować mniejszym korkiem z rurka i poczekać ok. 2 tygodnie. Zwykle można po tym czasie ściągnąć jeszcze 1-2 litry wina i w zależności od tego czy będzie jakościowo poprawne, wykorzystać do głównego produktu (zalecam jednak ostrożność - dobrze jest takie oszczędnościowe rozwiązania wspierać już choćby minimalnymi dawkami pirosiarczanu potasu.

P.P.S
Najbliższy weekend to będzie chyba dobry moment na ściąganie i kupaż. Ale pospiech nie jest konieczny.
Pirosiarczan potasu w małych saszetkach i małe korki widziałem w Praktikerze na stoisku winotwórczym ;)

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/04/29 22:56 #1246 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Jeszcze poczekam...

Jeszcze bulga... Tak raz na 20 minut...


Co do pirosiarczanu... Już dawno zaopatrzyłem się w zapas, dzięki studiowaniu porad i za pośrednictwem jednego z internetowych sklepów dla winiarzy - zresztą bardzo ciekawy...
Pirosiarczanem umyję też butelki przed butelkowaniem.
Zakupiłem regał do leżakowania! :laugh:

Myślę, że następne podejście (z pomiarem) zrobię gdzieś w połowie maja... :dry:


Kurde, jak na koniec wyjdzie siara, to będzie wstyd jak cholera.... :blink: :blink: :blink: :angry: :angry: :angry:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/04/29 23:45 #1249 przez Ubuntu
Replied by Ubuntu on topic O:WINO DOMOWE
Tak zupelnie bez zwiazku i logiki - wyrazy uznania i szacunku dla Was, mistrzowie szlachetnego plynu, ze macie na to czas, energie, dosc pasji i samozaparcia. Juz dawno jestescie o skromne 600 lat swietlnych przed peletonem ... :woohoo:

To prawda, Zycie z winem jest znacznie piekniejsze niz bez. W tej chwili utrwalam to przekonanie nasaczajac organizm losowo wybranym (ale zdatnym), chilijskim Leon Cavallo, 2008.

R.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/04/30 23:55 #1252 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Dzięki Ubuntu za uznanie!

Póki co - zaczynam, ale Jarek to raczej wytrawny "kupażysta"!

Trochę się lękam co mi wyjdzie z pierwszego kupażu... Pewnie jakaś kiszka, ale co tam...

Na "festyn forumowiczów" może będzie gotowe.... :silly: :woohoo: :silly:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.208 s.