WINO DOMOWE

Więcej
2010/04/19 21:14 - 2010/04/19 21:15 #1220 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE


ni nie wiem czy to można nazwać klarowaniem.... :(
Załączniki:
Ostatnia2010/04/19 21:15 edycja: greg od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/04/20 07:22 - 2010/04/20 07:37 #1221 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Bardzo ładnie - trochę ciemne, więc warto będzie po sciagnięciu rozjaśnić je kupażem z kupnego, białego, stołowego (chyba najbardziej neutralne jest to z Lidla, w kartoniku). To kolejny argument za rozwiązaniem "...z dolaniem"
Możesz przeprowadzić już pierwszą próbę organoleptyczną tej bardziej przejrzystej częsci B). Blg powinno juz zejść do +4. Zakończenie winifikacji (sciągnięcie z nad osadu) nastapi gdy areometr zanurkuje "na - 2 " !!! (tak, tak... MINUS 2 stopnie BLG. Ujemna wartość ma związek z dużą zawartościa alkoholu, który ma znacznie mniejszą gęstość od wody). Jak dobrze pójdzie to na letniego grilla będzie gotowe do picia :woohoo: ( choć bardziej prawdziwym stwierdzeniem będzie ...."gotowe do lezakowania" )

Ciekawe czego doszukasz się w smaku i aromacie tak surowego i skrajnie młodego wina ?
Spróbuj śmiało, takie techniczne degustacje pozwalają poznać wino "przed poczęciem". No i te bąbelki !!!! Bezcenne :P

P.S.
Jeśli ci się chce, to możesz całość przelać przez sito (durszlak, pieluchę tetrowa itp), aby oddzielić grube części stałe. Takie wstępnie oczyszczone wino trzeba wlać na powrót do butli, do dalszej fermentacji. Nie jest to konieczne, ale ułatwia póżniejsze ściąganie wina - wężyk sie nie zapycha !

nil nisi bene
Ostatnia2010/04/20 07:37 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/04/20 21:15 - 2010/04/20 21:29 #1222 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Przelałem przez sito... (mam już więcej butli... :laugh: )... Stoi wolna 15-stka i 34-ka... :woohoo: - coś proponujesz?

Co do "daktyla" - BLG +3, przecedzone sitkiem (nie mam tetrowej pieluchy... :blink: )
Stoi i bulga....
Jakieś dodatkowe zalecenia?

P.S. Jakie wstępne proporcje kupażu... Tzn. ile muszę zakupić Lidla...? Bo tak chyba 15 litrów to mi z tego nie wyszło...
Nie wiem do jakiego poziomu w 15-litrowej butli jest faktycznie 15 litrów zawrtości, ale mam tak gdzieś poniżej 2/3....
Ostatnia2010/04/20 21:29 edycja: greg od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/04/20 21:24 #1223 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Co do smaku "młodzieży"...

Lekko alkoholowe - ale nie drażniące...
Słodkawe...
Suszone owoce, daktyle nasuwają się same, ale też i lekko cynamon?
I faktycznie - bąbelkuje....

Za jaki czas mierzyć znowu?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/04/21 07:47 - 2010/04/21 07:54 #1224 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
No to teraz można nieco rozwinąć skrzydła.

1.Dalsze prace przy daktylowym: Wino powinno zrzucić osad w ciągu dwóh tygodni (juz nie mieszaj) wtedy trzeba wężykiem ściągnąć wino z nad osadu do "nowej 15" i uzupełnić pod korek dokupionym białym. Po uzupełnieniu będzie nadal delikatnie bulkać, ale coraz słabiej. W czerwcu powinno być już spokojne i sklarowane, wtedy można przeprowadzić drugie ściąganie i to już jest materiał do leżakowania. Pomiar BLG jest przydatny przed samą decyzją o ściaganiu. Butla , w której jest „daktylowe”, objętość 15 l ma prawie pod korkiem. Trzeba będzie dodać ok. 5 litrów kupnego.( można na raty: najpierw po pierwszym ściągnięciu dodaj 3 l , a potem jak juz prawie przestanie pracowac - resztę) To jest kupaż przymusowy, bo do dojrzewania butla musi być napełniona prawie pod korek (minimalna powierzchnia styku z powietrzem) przy następnych już będzie łatwiej, bo dopełniał butle będziesz nie „kupnymi” tylko swoimi.

2. Plan roczny na 34 + 15 + 15 l. Proponuję:
Czerwiec: „34” – białe z „orzecha włoskiego” lekkie, wytrawne
Sierpień: „orzechowe” przelane do dojrzewania w „ 15” a w zwolnionej „34” „kupażowe” czerwone, wytrawne – (możliwe czarne porzeczki, wiśnie,...)
Wrzesień / Październik: czerwone do dojrzewania w „15” a w zwolnionej „34” główne czerwone, wytrawne z aronii . Możliwe że z dodatkiem róży, głogu, czarnego bzu.

3. Logistyka : przy takim rozwinięciu tego hobby do zimy będziesz miał w dojrzewaniu wszystkie butle pełne, tak naprawdę pierwszy rok jest najtrudniejszy, bo już stoją gotowe wina, ale do wypicia powinny poczekać do następnej wiosny. (każde wypicie trzeba uzupełnić „czymś”, by butle były ciągle pełne. Dopiero w przyszłym roku trzeba się będzie zakręcić koło butelek, korków, korkownic, etykiet.....
Na razie rozglądaj się za zakręcanymi butelkami o pojemnościach 2-5 litrów. W nich można poupychać trochę „nadwyżek” i z nich raczyć się zanim te w głównych butlach osiągną dojrzałość konsumpcyjną.

nil nisi bene
Ostatnia2010/04/21 07:54 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/04/21 08:40 #1225 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Właśnie przyszło mi do głowy jeszcze jedno rozwiązanie: mam w tej chwili pustą butlę 10 l.
Mogę na jakiś czas zamienić się z tobą na 15 l. Odpadło by ci dopełnianie kupnym Lidlem .

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.404 s.