WINO DOMOWE

Więcej
2010/04/01 00:42 #1124 przez szczepek
Replied by szczepek on topic O: WINO DOMOWE
Robimy wino z ryżu czyli po japońsku "Sake". Przepis: 1 kg.ryżu na 8 l. wody przegotowanej i rozpuszczonej w niej 2,5 kg cukru.Dodajemy do tego 12 dkg rodzynek,7 dkg drożdży,
nakładamy rurkę fermentacyjną z korkiem.Tak przygotowaną substancję trzymamy w fermentacji 15-16 dni po czym ostrożnie ściągamy wężykiemi odstawiamy do sklarowania.Po tygodniu możemy rozlać do butelek.Niektórzy dodawają jeszcze karmel dla koloru,jednak taka sake jest wg.mnie za słodka.Życzę smacznego.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/04/01 11:00 - 2010/04/01 20:05 #1130 przez to ja
Replied by to ja on topic O:WINO DOMOWE
Ostatnia2010/04/01 20:05 edycja: to ja od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/04/01 20:52 #1131 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Dolałem 2 litry wody z 1kg cukru...
BLG 17...

Dobrze, źle? :blink:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/04/02 07:07 #1133 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
O.K.

(ile miało przed samym dolaniem)

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/04/02 09:49 #1134 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
BLG 17 było przed dolaniem, po dolaniu nie mierzyłem.... :dry:

Zmierzę dzisiaj. :blush:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/04/02 10:20 #1135 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
No to zaliczyłeś pierwszą kuchę :evil: - pisałem, ze dolewka dopiero gdy BLG spadnie do 10 a nie 17. Jest za dużo cukru - jeśli w butli jest dość miejsca, to dolej jeszcze litr ciepłej wody.
Oceniając ubytek cukru o 8 BLG w ciągu 7 dni wnioskuje, ze masz trochę za chłodno dla wina, ale to nie jest poważny problem - po prostu poczekasz z degustacja nieco dłużej :silly:

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.265 s.