WINO DOMOWE

Więcej
2010/04/02 15:41 #1139 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Jarosław Malesiński napisał:

No dobra bierzemy się do roboty. Na początek wina kupażowe, których mały zapasik jest niezbędny do budowania ansambli z win owocowych. Te wina to coś na kształt przypraw w kuchni. Nie mają wybitnych właściwości smakowo-zapachowych, ale powinny być winifikowane na maksymalną zawartość alkoholu (16-18%) i całkowitą wytrawność. Dlaczego tak – bo służą one do wzmocnienia zbyt słabych win owocowych , także są niezbędne do korygowania smaku win zbyt słodkich. Trzeba pamiętać o tym, ze dosłodzić wino owocowe można łatwo, natomiast by nadać zbyt słodkiemu wytrawności trzeba mieć takie właśnie wina „techniczne”.Do tej grupy należą cztery wina; z rodzynek, daktyli, ryżu i żyta. Na początek daktyle. Drylowane są sprzedawane w opakowaniach 1kg więc pozostałe składniki przeliczyłem na takie właśnie opakowanie. Daktyle należy dobrze przepłukać na sicie ciepłą wodą z kranu, by usunąć olej i konserwujące je środki chemiczne. Następnie należy je trochę rozdrobnić i zagotować w 3 litrach wody . Po ostudzeniu wlać całość do 15 l butli. Następnie w 2 litrach ciepłej wody rozpuścić 1,5 kg cukru i 8gram kwasku cytrynowego (lub sok z całej cytryny) i taki roztwór cukrowy wlać do daktyli. Należy jeszcze dodać 4 gramy pożywki z witaminą B dla drożdży i uwodnione drożdże najlepiej Saccharomyces Cerevisiae Bayanus Zatkać korkiem z rurką fermentacyjną zalaną wodą. Po tygodniu burzliwej fermentacji trzeba dodać jeszcze 1 kg cukru rozpuszczonego w 2 litrach ciepłej wody. Potem pozostaje odczekać aż wino się uspokoi i sklaruje. Po odrzuceniu osadu będzie go 10 litrów. Od tego momentu zaczyna się dojrzewanie. Należy uzupełnić butle innym winem (dowolnym białym) pod korek i spokojnie czekać , czekać , czekać……Ot i cała tajemnica.

P.S.
Do listy zakupów dodaj drożdze - koniecznie bayanusy - te są najbardzie żarłoczne, wszystko zamienią w alkohol i pożywkę z witaminą B[/quote



Jarek, to jest Twój post, który posłużył za przepis.... Przeanalizowałem resztę korespondencji i wychodzi mi na to, że wody wogóle jest za mało... i to jakieś 3-4 litry...
Jeśli zagotowałem daktyle w 3 litrach i dodałem 2 litry z cukrem to mam jakieś 6 litrów (razem z cukrem).....
Pewnie dlatego BLG jest 17... Bo temperatura 23,4 stopnia.

Myślę, że muszę dolać... O ile nie spieprzyłem....
Ile dolać? coś poprawić?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/04/02 20:03 - 2010/04/02 20:26 #1142 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Czytaj dokładnie :angry:
Daktyle w 3 l. wody + cukier w 2 litrach wody + druga porcja cukru w 2 litrach to jest razem wody 7l (do tego rozpuszczony cukier (razem 2,5 kg), który zwiększa objętość o 0,6 l na każdy 1 kg i daktyle,które miały objętość ok 0,4 l) razem w butli powinno być co najmniej 9 litrów. jest jeszcze margines na 1 litr wody, bo całość powinna mieć ok. 10l. (tyle się spokojnie mieści w 15 litrowej butli , bo trzeba zostawić miejsce na "pianę") :)

Chyba, że dopiero teraz dodałeś pierwszą porcję cukru ?!?!?! Fakt, nie napisałem wprost, że dodatek 2 l wody z rozpuszczoną pierwszą porcją 1,5 kg cukru trzeba dodać w tym samym momencie co "ugotowane " daktyle - jeśli to, co zrobiłeś wczoraj to jest dopiero pierwsza porcja cukru, to nic się nie stalo i za tydzień dodasz tą drugą porcję (1kg cukru w 2 l wody).

Napisz dokładnie co jest teraz w butli. Podtrzymuję tezę że tego wina nie da się sp....... Drożdze "Bayanus" zniosą wszystko, nawet gęsty syrop cukrowy. Znacznie większym problemem jest rozmyślne ubicie draństwa we właściwym momencie (otrzymanie wina z resztą cukrową zamiast całkowicie wytrawnego), niż nieumyślne spowodowanie zatrzymania fermentacji :woohoo:

P.S.
Nie pamiętam, czy dostarczyłem w zestawie koszykowym "Alnilam 2008". Wydaje mi się, że jest bardzo podobne do Favaito (magiczny wpływ pigwowca????) - Pijąc Favaito miałem nieodparte wrażenie, że to któreś z moich własnych. Nie dawało mi to spokoju i z tego powodu otwarłem parę starszych butelek. Trafiłem na ten rocznik Alnilam. Ciekawe czy podzielisz moje spostrzeżenie. Jeśli nie było w dostawie tego wina to dostarczę przy następej okazji. Czy Betelgeuse 2009 chcesz w butelkach zwykłych (0,75) czy luzem ( w większym opakowaniu)?

nil nisi bene
Ostatnia2010/04/02 20:26 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/04/02 20:49 #1146 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
1. Betelgeuse poproszę w butelkach (jeśli to nie kłopot...) :laugh: :lol: :cheer:

2. Uspokoiłem się, bo wino zrobiłem tak jak napisałeś - pierwsza porcja cukru i dwa litry wody weszła z daktylami (w trzech litrach) - zaś wczoraj dodałem drugą porcję cukru...
Przed dolaniem BLG było 17. Zaraz sprawdzę ile jest dziś. Wino pracuje.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/04/02 20:55 - 2010/04/02 20:56 #1147 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
No to uspokoję Cię jeszcze bardziej.
Wola życia jest imperatywem o największej sile. Póki nie użyjesz przy produkcji wina silnych środków chemicznych, to nie pozbawisz drożdżdzy woli walki. Zamienią w alkohol każdy gram cukru, czy tego chcesz czy nie. Z NIMI JESZCZE NIKT NIE WYGRAŁ.

nil nisi bene
Ostatnia2010/04/02 20:56 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/04/02 21:09 #1149 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
BLG ... 20..... :blink: :side: :blink:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/04/02 21:12 #1150 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Załączniki:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.536 s.