WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/03/28 20:31 #1087 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Bulgotanie jest wprost proporcionalne do temperatury. Jak się drożdze rozbujają to bulgotanie przejdzie w jeden wielki buuuuuuuuulgot, nawet może się zdarzyć, ze te małe żyjątka "wyplują" z rurki całą wodę. Łatwiej ocenić przebieg fermentacji obserwując butlę wyjętą z kosza. Cała objętość się samoczynnie miesza, a na wierzchu jest biała piana. Zamiana cukru w alkohol jest reakcją egzotermiczną więc butla się trochę nagrzewa. Przy intensywnej fermentacji można nawet nie mieć w rurce wody (bo to ciągłe bulgotanie mnie na przykład wkurza) i uzupełnić rurkę wodą dopiero jak fermentacja nieco się uspokoi.
Im mocniej wszystko w butli kipi tym lepiej (w przypadku tego wina zwłaszcza)

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/29 00:36 #1101 przez szczepek
Replied by szczepek on topic O:WINO DOMOWE
No cóż,przez zimę cały czas robię wino z ryżu i cały czas mi tu klupie,jednak uważam,że wino z ryżu jest lepsze niż z owoców.
jeśli chodzi o przepis to nie wiem czy mogę go rozpowszechniać,jednak jeśli jest w broszurach to chyba jest prawomocny.
1 kg ryżu wsypać do butli i zalać 8 litrami wody przegotowanej z 2,5 kg cukru/ostudzonej/dodając 20 dkg rodzynek i 7 dkg drożdży.
Butlę zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i postawić w ciepłym pomieszczeniu na 15 dni.
Następnie zlać ostrożnie wino,zrobić karmel z 80 dkg.cukru/nie przypalić/i dodać do wina aby nabrało barwy.
zostawić do sklarowania.Rozlać do butelek. B)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/03/29 13:10 #1103 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Czołem, witam kolejnego winotwórcę. B)
Ryżowych popełniłem kilka, ale teraz nastawiam tylko wyjątkowo, bo rzadko stosuję. Tylko gdy trzeba poprzez kupaż "rozjaśnić" jakieś zbyt ciemne białe wino owocowe lub gdy trzeba "dopełnić pod korek " naczynia leżakowe. Nie ma własnego smaku, więc jego dodatek nie zmienia smaku innych win. Na ryżowe wina przepisów jest tyle ile osób je robiących, bo każdy robi tak jak mu podpowie intuicja. W sprawie zaproponowanego przepisu mogę tylko nieśmialo podpowiedzieć, że będzie niezrównoważone, bo brakuje w nim kwasu (najprostsze rozwiązanie to dodanie 30g kwasku cytrynowego). Natomiast spory niepokuj budzi u mnie informacja o zastosowaniu 7 dkg (70g) drożdzy, taka ilość sugeruje drożdze piekarnicze a nie winiarskie. Jeśli tak by było, to drożdżowy posmak i aromat zdominuje to wino w takim stopniu, że poprzednia uwaga o kwasowości i tak będzie bez znaczenia. A ryżu dał bym 2 kg.

Czy próbowałeś już gotowego wina ryżowego w/g tego przepisu? Może będzie okazja popróbować i wspólnie pooceniać :woohoo:

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/03/29 13:30 #1106 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
A jeszcze jedno - coś jest nie tak z jednostkami. Karmel z 80 dkg cukru - to przecież prawie kilogram cukru ??? (czy nie powinno być 80 gram, czyli solidna,czubata łyżka)

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/29 22:32 #1115 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Gąsior ma stać w spokoju, czy trzeba go czasem zamieszać???
Bulg, bulg, bulg..... :lol: :lol: :lol:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/03/30 15:23 #1119 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Zakręcić co jakis czas jak winem w kieliszku - skala tylko trochę większa :silly:

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 2.424 s.