WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/06/02 07:28 - 2010/06/02 08:12 #1390 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Ale oszczędnie sie rozpisałeś - wygląda bardzo interesująco. Jeszcze nie jest idealnie klarowne, ale to juz w zasadzie nie potrwa długo. Czy w kieliszku jeszcze się perli szmpanowo, czy tez jest juz spokojne? CO ZE SMAKIEM ???? CO Z AROMATEM ??? Na bukiet trzeba pewnie jeszcze zaczekać ;) JAKA MOC ??? CO POKAZUJE CUKROMIERZ ??? ...????

Osad jest nadspodziewanie mały! Dobra robota. Teraz szybkim ruchem, ale w poziomie (nie odrywając dna od blatu) obróć kilkakrotnie butlę tak by ten drobny osad zsunął się ze ścianek i osiadł na dnie. Powtórz to kilka razy co trzy dni. potem dokonaj drugiego obciągu - do nowej butli, a osadowa resztkę ( z marginesem -co najmniej 0,5 litra) możesz wlac do startującego rabarbarowca (szkoda zmarnować tyle wina) ) Uzupełnij przelane wino dowolnym białym pod korek i możesz przy tej czynności je delikatnie zasiarkować pirosiarczynem potasu (dawka piro - "na czubku noże" - rozpuszcone w dolewanym winie) ale daktylowiec powinien być na tyle mocny , że siarkowanie nie jest koniecznym zabiegiem, choc pewnie nie zaszkodzi odrobinka.

P.S.
Ile czasu polerowałes kieliszek? B)

nil nisi bene
Ostatnia2010/06/02 08:12 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/06/02 20:43 #1393 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Co do smaku, mocy, aromatu i innych... w moim daktylowcu:

Nic nie zapodam - obadacie sami po leżakowaniu - nie będzie lekko - degustacja z katrą ocen obowiązkowa!
Mogę tylko zdradzić, że jestem nadzwyczaj zaskoczony (znasz mój wcześniejszy stosunek do "berbeluszek"...).

Drugiego obciągu dokonam w niedzielę (przez weekend będę kręcić butlą) - jak się znam wychylę kolejną lampkę... :blush: :laugh: :laugh:
(ale nie za wiele, żeby dolewane nie wzięło góry nad własnym!)


Co do rabarbarowca:

a) nie pieni się...
b) na powierzchni pływają nabrzmiałe rodzynki (wszystkie!)
c) pracuje bardzo ochoczo (jeszcze bez pożywki...) bulg, bulg, bulg, co jedną-dwie sekundy.

Czy dodawać pożywki teraz czy poczekać... i jak długo?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/06/02 20:57 - 2010/06/02 21:32 #1394 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Ha, czyli daktylowe się udało :woohoo:

Pożywka jest dość ważna przy winach, w których jest mało naturalnego soku (moszczu) owocowego i które mocno rozcieńczone sa wodą . Takim winem jest daktylowe, rabarbarowe, rodzynkowe, zbożowe, ryżowe... W tych przypadkach pożywki trzeba dać odpowiednio więcej i wcześniej. Mam tylko własne spostrzeżenie na temat bayanusów - z czystej wody, bez pożywki chyba też wyprodukują alkohol, :huh: to są jakieś mutanty - jak wsadzisz rękę do butli, to pewnie też zaczną skórę na spirytus przerabiać. ;)

Mój rabarberowiec już się zaczyna uspokajać, fermentacja była bardzo szybka i intensywna BLG spadlo już do +6. Takie tempo fermentacji pozwala maksymalnie utrzymać swoisty aromat surowca (rabarberu) w póżniejszym winie. Jeśli masz różowy odcień wina rabarbarowego to zdobyłeś dobry surowiec, mój był nieco trawiasty i piekielnie kwaśny więc zdecydowałem się na niewielki dodatek kredy (8 gram)

Czy po orzechowym nastawiał będziesz jeszcze jakieś wino, czy dopiero jesienne "dzikie owoce z pól i lasów mieczewskich" w październiku? Czasowo nasz w sierpniu moment na jeszcze jedno, ale chyba zabraknie ci naczyń. ( może daktylowiec będzie już dobry do butelkowania i zwolni 15l. butlę ) Warto już zakolegować się z jakąś restauracją, bo to najłatwiejszy sposób na zorganizowanie sobie butelek o takim samym kształcie. Ja mam taką knajpkę, w której odkładają mi butelki do skrzynki, którą im podstawiłem i raz w miesiącu podjeżdzam by ją zabrać. Cała usługa "free", a przy większej produkcji równe butelki to spore wyzwanie.

nil nisi bene
Ostatnia2010/06/02 21:32 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/06/02 21:00 #1396 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Czyli pożywkę dodać!?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/06/02 21:20 #1397 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
DODAĆ

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/06/02 21:40 #1399 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Co do naczyń -

Aktualnie w 15-stce stoi daktylowiec,
jeszcze jedna piętnastka jest pusta...
W 25-tce kwitnie rabarbar,
34-ka jest pusta... (czeka na orzechowe)...
Mam też kilka 5-litrowych szkieł (mogę przelać daktylowiec)

A więc piętnastka jest wolna!
Po przelaniu daktylowca w piątki - będą dwie piętnastki!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.294 s.