WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2012/02/03 09:06 - 2012/02/03 12:58 #5247 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
W tym roku eksperyment mrozowy jest nadzwyczaj udany. Udało mi się wymrozić z wina jakieś 25% wody ! To co pozostało jest aromatyczne, gęste i lepkie i nawet przy –16 stopniach dalej już nie zamarza. Zawartość alkoholu wzrosła z 15 do ok. 20% zaś koncentracja cukru i pozostałych składników zwiększyła się z 15g/l do 20g/l. Trochę zbyt mocno skorygowana została kwasowość (trzeba do tego działania stosować wina o wyższej kwasowości, by po zagęszczeniu nadal zachowały równowagę) Wymrożone wino w tak niskich temperaturach przelewa się jak syrop – przystępuję do bardzo powolnego przywrócenia temperatury pokojowej całej próbki eksperymentalnej - testy organoleptyczne i fotoreportaż wkrótce.
Od jutra kolej na wymrażanie wina białego.

P.S.
:woohoo: A może to będzie patent na przechowywanie - wino skoncentrowane zajmuje wszak zdecydowanie mniej beczek. :woohoo: ;)

nil nisi bene
Ostatnia2012/02/03 12:58 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2012/02/03 17:47 #5250 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
:blush:
zapomniany temat...
a w zeszłym roku miałem bardzo udane doświadczenia z mrozem :P
dziś wystawię jabłkowe na próbę, bo mróz znacznie przyspieszał w zeszłym roku klarowanie.
I mam też takie jedno co to mu brak ciała :huh:

no no
dzięki Jarek za przypomnienie

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2012/02/04 14:33 - 2012/02/04 14:44 #5253 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Testy organoleptyczne wykonane. Wnioski są następujące:
Zmiana BLG nieznaczna; z -1 do O. Spodziewałem się większej różnicy, ale ten wynik ma swoje uzasadnienie, bo choć koncentracja wzrosła (zwiększenie BLG) to wzrosła też zawartość alkoholu, który działa na ten wymiar odwrotnie. Do testu użyłem klarownego wina aroniowego (z owoców) z roku 2011, dość cierpkiego i jeszcze nie zharmonizowanego. Po wymrożeniu klarowność nie uległa zmianie (nie pogorszyła się), aromat nieco osłabł ale wino wyraźnie się "zaokrągliło" i wygładziło. Znacząco zmalała też kwasowość wina. Nie mogę jednoznacznie określić czy stało się lepsze - na pewno ma więcej ciała (ale wcześniej też było OK) i jest mocniejsze alkoholem ale nie ma tego charakterystycznego posmaku jaki wino dostaje po dolaniu spirytusu. Słodycz wzrosła nieznacznie i z wina wytrawnego powstało półwytrawne. Co do rozmrożonego lodu, to praktycznie jest to prawie czysta woda o lekko różowym zabarwieniu i dość kwaśnym smaku - na pewno nie jest to wino, choć wypić się daje bez odruchu obrzydzenia. Zapachu brak alkohol też jest niewyczuwalny.
Konkluzja: mam wrażenie że lekkie wymrażanie daje efekt przyspieszonego dojrzewania, to wino w jedną noc zyskało jakieś dwa lata leżakowania. Jutro robię wymrożenie ekstremalne - maksymalne zagęszczenie wina B)
Oto fotorelacja:
Zestaw "mały kriogenik" na początku eksperymentu
Zebrany z wina drobny lód, po odcieknięciu (w trakcie rozmrażania).
Efekt końcowy: od lewej próbka porównawcza, w środku efekt końcowy doświadczenia, po prawej odpad

nil nisi bene
Załączniki:
Ostatnia2012/02/04 14:44 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2012/02/04 17:58 #5255 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
U mnie eksperyment nieco spalony.
Przetrzymałem wino do południa i... puściły lody, przynajmniej częściowo.
Udało się wymrozić około 10 procent wina jabłkowego więc efekty nie są powalające. Nie zauważyłem poprawy klarowności (cały czas martwi mnie mój składnik X - w winie nie pływają żadne cząstki zauważalne dla oka, jest po prostu mętne, niestety podobnie do mojego kompotowego co już rok dojrzewa :( )
Pozostałe wina zostają na dworze do jutra. Są mocniejsze więc w południe było w nich tylko odrobinę lodu.

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2012/02/04 21:23 #5256 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Romek,
zauważyłem, że w trakcie mrożenia warto co jakiś czas lekko przemieszać wino, wtedy igiełki lodowe są bardziej jednorodne i nie zbijają się w bryłki.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2012/02/13 20:28 #5260 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
No to chyba mamy po mrozach :(
dziś w nocy ostatnia partia wina tylko się wychłodziła.
Ogólny efekt mrożenia bardzo dobry, są wina które zmieniły się nieznacznie, ale jest wino które z lekkiego wodnistego napoju przeistoczyło się w drapieżne, silnie taniczne i mocne wino :woohoo:

Największym zaskoczeniem było jednak wino, które uważałem za w pełni klarowne... a tu mróz uświadomił mnie, jak dalece byłem w błędzie.

Czas by poddać ocenie eksperymenty B)
:huh:
A może by tak wykorzystać ciepło na świetlicy po baliku...

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.328 s.