WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/12/05 20:17 #5053 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Spokojnie, wszystko w porządku.
Gdybyś teraz zabytelkował to wino, to po otwarciu butelki siarowe aromaty były by wyraźne, natomiast w beczce wywietrzeją i to dość szybko.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/12/05 23:03 #5056 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
uff

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/12/08 14:54 #5060 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Uprzejmie informuję brać winiarską, ze cały mój nastaw z koncentratu aroni został potraktowany w sposób przewidziany dla portugalskiej madery. Proces maderyzacji przebiega aktualnie w temperaturze 38 st. C. Wino zostało wzmocnione do 18% (przy Blg +4) i nieco wzbogacone własnej roboty esencją śliwkowo-wiśniową. Kupażu dopełniają niewielkie dodatki domowych nalewek.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/12/20 22:54 #5086 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Aronia u mnie przestaje pracować
Beczka dokonuje cudownej przemiany

mam zamiar dodać piro do aroni aby nieco złagodzić ją miodem, najpierw piro a potem miód? czy odwrotnie? a może razem? a może obojętnie...

wino beczkowe nie do poznania B) :P
jednak cały czas prześladuje je silny zapach siarki :(
trzymać je w beczce aż "zwietrzeje"? czy... no właśnie, jest inny sposób?

P.S.
jabłko mnie mocno niepokoi :unsure:
składnik X wprowadził neizłe rewolucje...
ale o tym później

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/12/21 08:09 #5087 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Miód ładnie współgra z aronią, ja robię tak: ściągam jakieś 5 litrów wina, w tym winie rozpuszczam miód. Ok. 1 kg da się rozpuścić, starannie i długo mieszając. Po wlaniu do reszty wina czekam 24 godziny, by drożdże zainteresowały się miodem a następnie robie im niespodziankę z 1,5g piro na 10 litrów wina. To jest mała dawka i nie zawsze bayanusy wytłucze ale większej nie daję dla zasady (teoretycznie można do 4 g/10l dodać). W wypadku fiaska wino będzie i tak miodowe, tyle że mocniejsze o jakieś 0,5-1%
Mój guru winiarski robił inaczej – czekał rok, aż wino całkowicie się sklarowało , dodawał miód i czekał kolejny rok – bez piro !

Co do siarkowanej beczki – jeśli wino będzie leżakowało rok, to zapach zwietrzeje, ale jeśli ci bardzo przeszkadza i jest to wino czerwone, wystarczająco mocne >14% to je przewietrz: zlej całe lub część do wiadra bez wężyka ze sporej wysokości , tak by się dobrze napowietrzyło, a później na powrót do beczki. Na tym etapie to niczym nie grozi a dodatkowo przyspiesza dojrzewanie.

P.S.
U mnie aronia się wygrzewa w „termosie” w temp 35 stopni, nabierając portugalskiego szlifu – po Świętach postaram się podesłać próbkę wina z roku ubiegłego, które to wino sprowokowało mnie do tegorocznego eksperymentu.

Jabłkowe jest technicznie poprawne, wprawdzie miało być delikatne i słabe alkoholowo, ale jak to z bayanusami bywa i tak mnie przechytrzyły i cały miód wszamały dając ostatecznie wytrawne wino o zaw alk. 13%. Nie zachwyca specjalnie, ale latem, po schłodzeniu do ogrodu będzie odpowiednie.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2012/01/26 21:17 #5226 przez Łukasz14
Replied by Łukasz14 on topic O:WINO DOMOWE
Moja aronia już od jakiegoś czasu zmieszana jest z czarnym bzem. Musiałem to zrobić bo to z czarnego bzu było niejakie (bardzo płytkie).. Teraz ma piękny czerwony kolor i bardzo ładnie się wyklarowało, do ideału to jeszcze trochę ale jak dla mnie jest już bardzo ładne. W smak już jak dla mnie jest bardzo dobre no ale to Wy będziecie oceniać. ;) Myślę, żeby kupić beczkę właśnie dla tej mieszanki bo wydaje mi się, że będzie warto..
Natomiast białe – w moim przypadku już różowe (dolałem resztkę do pełnej butli aronii/czarnego bzu) jest mocno zmętniałe i w smaku jakieś takie sobie (ni to wino, nit wino musujące, jakieś takie kwaśne.. – nie do picia na razie). Po zmieszaniu bardzo pomału lub wcale nie widzę różnicy, żeby się klarowało, jak było białe z samego jabłka to było dużo bardziej klarowne.. mam nadzieje, że tu czas pomoże.. czy macie jakieś tajniki żeby ten proces przyśpieszyć?

Jak u Was wygląda z klarownością ostatnich naszych nastawów.?? Macie podobny problem?? Hmm może to nie problem tylko ja taki niecierpliwy.. ;):)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.304 s.