WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/10/17 07:59 - 2011/10/17 09:02 #4797 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Milczę, bo aronii naturalnej mam już 40 l.
Ale jeśli będzie wam zbywać z podziału, to jasne, że zagospodaruję resztki. Liczyłem na jabłkowy koncentrat, bo do serów pasuje mi białe, a dotąd traktowałem je nieco po macoszemu (nawet w konkursie nie miałem czego wystawić :( ). Mam w tej chwili sporą ilość grubej śruty jęczmienno-owsianej i mam zamiar sprawdzić jej użyteczność winiarską – jeśli ktoś lubi eksperymenty to mogę się się podzielić (nigdzie nie trafiłem opisu prób tworzenia wina na oplewionym ziarnie).

Moim zdaniem sama aronia jest zbyt ciężka i ściągająca i wymaga dodatku łagodzącego Przy obecnej cenie koncentratów jestem przekonany, że warto zakupić za jednym zamachem i aronię i jabłkowy, przy czym wy sobie nastawicie aroniowe lekko przełamane jabłkiem a ja odwrotnie. Jabłkowego koncentratu wezmę co najmniej pół zbiornika.
Niestety zakup dwóch koncentratów wymaga sporo naczyń, bo z aroni jest do zagospodarowania jakieś 170 litrów nastawu, a z jabłkowego ponad 200 + miejsce wolne w butlach = 500 litrów naczyń do dyspozycji :S . Mamy tyle wolnych butli? Ja mam wolne w najlepszych układach 100 l.
Na szczęście troche koncentratów mozna wypić jako soki rozcieńczane woda bez fermentacji ;)

Tak po prawdzie, to zawziłem się na białe i w II Mieczewskim Konkursie Winiarskim mam zamiar "wygrać na biało" B)


P.S.

Czy tak jak poprzednio zamawiam ja, a greg opdbiera ? Zapytanie cenowe juz wysłałem.

nil nisi bene
Ostatnia2011/10/17 09:02 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/17 21:36 #4805 przez Łukasz14
Replied by Łukasz14 on topic O:WINO DOMOWE
No więc..  :)
Przyrządu do mierzenia cukru się jeszcze nie dorobiłem, więc pozostało mi dziabnąć kielicha.. :P  (mój pierwszy z mojej pierwszej butli – nie wiem czy będę obiektywny bo dziabnąłem go mimo jakości/mętności ze smakiem… :silly: ), na pewno nie jest słodkie (jest wytrawne) ale wydaje mi się, że za mało % w nim.. :( … mam nadzieję, że mi się tylko wydaje..
Co dalej..??

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/17 23:05 #4806 przez Łukasz14
Replied by Łukasz14 on topic O:WINO DOMOWE
Jeśli chodzi o moje szkło to mam najtrudniej, bo dopiero zaczynam ale jak to na początku każdy musi zapłacić frycowe ;)
Nie mam pojęcia ile chcecie mi zostawić tego syropu ale myślę, że na nastaw mógłbym sobie sprawić 2x60l i do dojrzewania wykorzystałbym 1x60 (z nowego zakupu) i 1x34, które teraz mam nastawione, a do tego co teraz robię to i tak podobno musze zorganizować jakieś 20-25l do dojrzewania.. mam nadzieje, że dobrze sobie to wymyśliłem… jak nie to śmiało piszcie..
Hmmm… macie dobry i przystępny cenowo dostęp do sklepu gdzie można kupić butle…?? Bo nie chciałbym skończyć na zapale…

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/10/18 08:05 - 2011/10/18 08:18 #4808 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Czyli drożdże były szybsze od twojej percepcji. :woohoo:

Jeśli uważasz, że wino jest za słabe to dodaj drugą (spóźnioną!) porcję cukru. Jeśli kartka z wytycznymi-obliczeniowymi zginęła, to bezpiecznie będzie dodać porcję 3 litry syropu z 2 kg cukru ( spróbuj 2 kg cukru rozpuścić w 1,8 l gorącej wody, ostudź lekko i do butli) jeśli w ciągu trzech dni nie ruszy fermentacja, to trzeba będzie dodać drożdży – każdy z nas ma w zapasie, wiec koło weekendu ktoś będzie mógł zainterweniować w tej sprawie.

Co do naczyń, to trochę przesadziłeś. W pierwszym rzędzie trzeba zorganizować butlę do nieodległego już zlania tego, które pracuje teraz. Potrzebne będzie naczynie, które da się napełnić pod korek (zwykle o 5-10 l mniejsze od fermentacyjnego).U Ciebie to powinna byc chyba "25". Zwolni ci się ta butla którą masz i w niej możesz nastawić wino z koncentratu. Na 36 litrów wina będziesz potrzebował ok.. 5 litrów koncentratu. Jeśli chcesz zwiększyć produkcję to drugi zakup powinien dotyczyć butli o 10-15 l większej od tej którą masz, by obecna była w przyszłości naczyniem leżakowym dla tej największej. Niestety 50 litrowe butle to juz spory wydatek ale ja takiej używam i bardzo mi to pasuje. Aby napełnić taka wielką butlę to już trzeba będzie zamówić dwa koncentraty (możemy wziąć wtedy ten jabłkowy koncentrat prawie na pół bo pozostali winiarze chyba w jabłka pójdą z umiarkowanym zapałem) Optymalne zestawy to 25+20+15 lub 36+25+20 lub 50+36+25 Raczej należy unikać równych objętościowo butli – lepiej mieć różne objętości. Później do przechowywania będzie potrzeba mniejszych naczyń "15 l" lub beczek, ale to już kwestia dość odległa.

nil nisi bene
Ostatnia2011/10/18 08:18 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/10/18 14:14 #4809 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Z ostatniej chwili:

Opakowania 25 kg.
Ceny trochę wzrosły za 1 kg koncentratu z jabłek wołają 7,13 PLN a za aronię 8,64 brutto
(Uwaga litr odpowiednio 8,75 i 10,80) Wychodzi dość drogo, ale robota praktycznie żadna – a wygoda ma swoją cenę.

Orientacyjnie z 1 kg koncentratu aronii można otrzymac 5,5 litra gotowego nastawu, a z 1 kg koncentratu jabłkowego 7 litrów
Moje zapotrzebowanie wynosi max. 3,5 kg (2,8 l.) koncentratu aronii i 4,5 kg (3,6 l. ) jabłkowego

Jakie „spółdzielnia” podejmuje decyzje w tej sprawie ?

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/18 14:39 #4810 przez Łukasz14
Replied by Łukasz14 on topic O:WINO DOMOWE
Wiec ja się piszę na nastaw 50l – co do proporcji zdaje się na Was..

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.627 s.