WINO DOMOWE

Więcej
2011/09/24 13:41 #4579 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Jury wygrywa w konkursie na etykietę :woohoo:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/10/01 13:36 - 2011/10/01 14:27 #4680 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Nowy winiarz się objawił:

Przepis dla Łukasza na różowe wino „Przyleśne”

Odważyć 5 kg żyta, wypłukać w zimnej wodzie , odsączyć i wsypać do butli.
Zalać 1 litrem zagotowanej (lekko ostudzonej wody) z rozpuszczonymi w niej 150 gramami kwasku cytrynowego.
Zostawić na kilka godzin w spokoju.
W tym czasie podusić cały zebrany dzisiaj czarny bez i zalać go 2,5 litrami wrzątku – odstawić. 1 kg rodzynek lub daktyli opłukać, odsączyć wodę i zagotować w 2,5 litrach wody – ostudzić i zmiksować blenderem.
A teraz do żyta wlać zmiksowane rodzynki, pulpę z czarnego bzu i dolać 18 litrów ciepłego syropu cukrowego z 5,0 kg cukru ( powstaje przez zalanie 5 kg cukru 15 litrami gorącej wody i staranne , długie mieszanie)
Dodać pożywkę (1 opakowanie), drożdże (namoczone przez 15 minut w letniej wodzie) kilka pogniecionych ziaren ziela angielskiego i kilka ziaren jałowca.
Zatkać zwitkiem waty i odstawić w ciepłe miejsce, cierpliwie czekać merdając od czasu do czasu butlą.
Po dwóch tygodniach burzliwej fermentacji (czyli trzech od nastawienia ) dodać jeszcze 3 litry syropu cukrowego zawierającego 2,5 kg cukru (2,5 kg cukru rozpuścić w 1,5 litra wrzątku) później zatkać już korkiem z rurką fermentacyjną (zalaną wodą !) i to już wszystko; pozostaje tylko czekanie, czekanie , czekanie…..

Reszty żyta nie wywalaj, bo ja też potrzebuję i odkupię od ciebie !

W razie wątpliwości pisz, dzwoń, wołaj przez okno..... jestem do dyspozycji.

nil nisi bene
Ostatnia2011/10/01 14:27 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/01 18:59 #4684 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Jarosław Malesiński napisał:

...cały zebrany dzisiaj czarny bez...

jakiś konkret?

Jarek, a czy da się zrobić sensowne wino z samego bzu?

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/01 21:49 #4690 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Ja zrobiłem... Boję się otworzyć... :blush:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/10/01 21:58 #4691 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Otwieraj, pierwszy fakt - w czystej postaci nie jest pijalne.
Niemniej to bardzo ważny element wielu kupaży upodabnianych wina owocowe do Porto (z niemiecka zwane Portweinem) warto mieć w zapasie, bo bardzo podciąga kolor do przyzwoitego odcienia czerwieni. Zwykle dodatek nie powinien przekraczać 10 %, bo później wybija się charakterystyczny zapach bzu.
drugi fakt - Dobrego kupażu bez kapeńki czarnobzowca nie da sie zrobić.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/10/01 22:02 #4693 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
ROMEK napisał:

Jarosław Malesiński napisał:

...cały zebrany dzisiaj czarny bez...

jakiś konkret?


Łukasz się zawziął, ze coś nastawi przed zimą i przez trzy godziny jakieś trzy kilo czarnego bzu uzbierał, to wystarczyło by 20 litrów nastawu żytniego dostało pięknego czerwonego koloru.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.306 s.