WINO DOMOWE

Więcej
2011/10/16 10:56 #4781 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
greg napisał:

Aroniowy koncentrat... The voice of people....
Albo jak kto woli... Vox populi, vox dei...


Kupujemy? B) B) B) :laugh: :laugh: :laugh:

Aronia zawsze B)
Jednak osobiście trochę bym odłożył zakup w czasie. Mało dyspozycyjny jestem ostatnio :(
Choć z drugiej strony :huh: niezbyt czasochłonny jest koncentrat.
:woohoo:
Kto do spółki?

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/16 11:05 #4782 przez Łukasz14
Replied by Łukasz14 on topic O:WINO DOMOWE
Cukru jeszcze nie dodawałem, ale mam wrażenie, że jakoś za mało fermentowało na początku powinno dużo bardziej moim zdaniem, ale ja się nie znam ..
Ta fermentacja na początku wyglądała tak jak by się chciała rozkręcić ale się nie rozkręciła.. 
Dzisiaj jest dopiero drugi tydzień może jeszcze chwilę poczekać w tej wyższej temperaturze i zobaczymy co dalej będzie się działo..?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/16 12:12 #4783 przez Łukasz14
Replied by Łukasz14 on topic O:WINO DOMOWE
Drożdże miałem swoje i od Jarka.. pożywka też była… 

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/16 12:17 #4784 przez Łukasz14
Replied by Łukasz14 on topic O:WINO DOMOWE
Co do koncentratu muszę jeszcze mieć bo chętnie bym zrobił drugą butlę w tym roku..

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/10/16 22:19 #4790 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
No, nareszcie, odcięli mnie na chwile od netu.

W sprawie Łukaszowego, żytniego już jest zapewne po wszystkim, czyli po fermentacji – bajanusy to szkodniki, których nic nie wybije z rytmu. Wszystko w alkohol zamienią. Nie ma na co czekać tylko sprawdzić cukromierzem poziom cukru albo odważnie zaciągnąć z butli kielonek i spróbować . Jeśli będzie słodkie, to będzie się czym martwić, jeśli wytrawne i alkoholowe, to czas przejść do dojrzewania.
Kwestia drugiej porcji cukry jest aktualna o ile Łukasz jasno opisze efekt oceny organoleptycznej młodego wina. Wsad był wystarczający do otrzymania lekkiego, białego wina wytrawnego, ale jeśli okaże się za delikatne, to dokarmić trzeba drożdże i poczekać jeszcze trochę. Powinny zareagować, bo na pewno żyją choć głodne pewnie bestie są straszliwie.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/16 22:49 - 2011/10/16 22:50 #4793 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Jeśli chodzi o transport koncentratu - jestem do dyspozycji....
Dziwi mnie, że Jarek milczy w temacie.... A gdzie ta wielka żyłka do eksperymentów...?
Wiśnia sprytna się sprawdziła.... B)
Może czas na sprytną aronię :woohoo:

Trzech do spółdzielni już by było.... :lol:
Ostatnia2011/10/16 22:50 edycja: greg od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.249 s.