WINO DOMOWE

Więcej
2011/10/21 21:53 #4833 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
nooo...
ja nieskromnie zapytam, czy 7 litrów aronii to by było dla mnie za dużo?
jabłkowego wystarczą mi około 4 l ale mogę zagospodarować trochę więcej B)
Greg, Łukasz, jakie macie plany?

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/10/21 22:22 - 2011/10/21 22:33 #4834 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Mój guru winiarski (każdy ma jakiegoś) zapodał mi news, iż do aronii pasują banany.
Na 10 litrów nastawu dodaje się kilogram bananów ze skórką (umytych szczotką) i „podeptanych” na miazgę. Ponoć w gotowym produkcie banana już nie uświadczysz w smaku ni w aromacie, ale zawiesistość wina znacząco rośnie. Przy koncentracie to może być ważki argument.

Łukasz, jak tam twoje zbożowe - drożdże zostały wskrzeszone, czy trzeba je natchnąć do dalszej walki?

nil nisi bene
Ostatnia2011/10/21 22:33 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/21 22:32 #4835 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Jarosław Malesiński napisał:

zawiesistość wina

:huh:
co to ta zawiesistość?
że tak pozwolę sobie zapytać

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/21 22:34 #4836 przez Łukasz14
Replied by Łukasz14 on topic O:WINO DOMOWE
Noo… B)

Widzę, że każdy ma już dokładny plan ja natomiast nie chciałbym czegoś skopać :huh: i mam wielką prośbę jak byście mi mogli podpowiedzieć co mogę nastawić. Biegałem dzisiaj po marketach i mam do dyspozycji 1x34l i 1x54l …
Mam nastawione ciemne z czarnego bzu i myślę, że w 54l mógłbym zrobić aronię z jabłkiem a w 34l samo jabłko …???

Proszę mnie wspomóc nie zapominajcie, że dopiero zaczynam…. ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/10/21 22:38 #4837 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Zawiesistości nie należy mylić z zawiesiną :silly:
Wino z koncentratu nawet dość oszczędnie traktowanego wodą jest i tak "wodniste" brak w nim .....
no jak to ująć..... treści (!?) Gdy wino tworzone jest z owoców i fermentuje w miazdze to jest jakieś inne, niż to z tłoczonego soku. Może dobrym określeniem jest słowo "oleiste"
No nie wiem jak to nazwać, ale to jest coś, jak różnica między herbata ekspresową a taką parzoną z liści B)

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/10/21 22:42 #4838 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Łukasz14 napisał:

Noo… B)
Proszę mnie wspomóc nie zapominajcie, że dopiero zaczynam…. ;)


Ale w jakiej skali to rozpoczęcie !!! Szacun !!!

W surowcu potrzebujesz aronia 4,5 l jabłko 5 l - czyli z grubsza nie odstajesz od pozostałych :woohoo:

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.242 s.