WINO DOMOWE

Więcej
2011/10/14 22:43 #4772 przez Łukasz14
Replied by Łukasz14 on topic O:WINO DOMOWE
Witam..,

Jarku po jakim czasie powinno to moje wino zacząć w końcu fermentować bo minęły 2 tygodnie a tam nic się nie dzieje, coś się niby zaczęło dziać na początku a teraz jest cisza?
Pewnie gdybym je robił sam to mógłbym założyć, że coś skopałem ale robiłem swoją pierwszą butlę pod Twoim okiem więc to wykluczam..
Miało być bardzo burzliwie, więc jestem zaniepokojony, drożdże były stare czy co..?
Można jeszcze teraz dodać drożdży..??
Może jest jakaś inna przyczyna?
Faktem jest to, że przez jakieś 5 dni w kotłowni gdzie się znajduje butla nie paliłem i temperatura pewnie była 18-20 st. C, czy to może mieć aż tak wielki wpływ..?
Mam nadzieje, że da się to jeszcze z reanimować…, bo w tym roku będzie już ciężko pewnie o jakiś owoc..

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/15 21:22 #4774 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Noo, wreszcie oficjalnie, na forum.
Witamy!
Skoro Jarek siedzi po uszy w serach ;) pozwolę sobie conieco wspomóc sąsiada.
Na moje, to winna (przyczyna ;) ) może być temperatura, jednak jeśli nic nie bulgało :unsure: Nie, niemożliwe. Napisz co to znaczy, że "coś się niby zaczęło dziać na początku". Miałeś rurkę czy watę? Czym jest zamknięte teraz? Mieszasz butlą? Są pęcherzyki powietrza między owocami?

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/15 21:24 #4775 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Łukasz14 napisał:

bo w tym roku będzie już ciężko pewnie o jakiś owoc..


sa jeszcze wyśmienite koncentraty :P
z Gregiem nie możemy przekonać Jarka do aroniowego, więc :whistle:

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/16 01:33 - 2011/10/16 01:38 #4776 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Aroniowy koncentrat... The voice of people....
Albo jak kto woli... Vox populi, vox dei...


Kupujemy? B) B) B) :laugh: :laugh: :laugh:

Temperatura, ale i może wsad drożdżowy za słaby...

Polecamy bayanusy i pożywkę... W razie potrzeby służę wsparciem - mam i jedno, i drugie...
No i drożdże muszą być uwodnione... :blink:
Ostatnia2011/10/16 01:38 edycja: greg od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/16 10:44 #4779 przez Łukasz14
Replied by Łukasz14 on topic O:WINO DOMOWE
Witam, Witam..… i z góry dziękuję..

A więc …
Nie bulgocze nic w tym momencie, mam od kilku dni założoną rurkę i teraz widać dokładnie, że nic się nie dzieje…
Na początku nie miałem waty i Jarek założył na cały kołnierz folię aluminiową, po której było widać, że wino gazuje bo folia była wypukła i był zapach fermentacji.. Mieszam butla co 2 max 3 dni i po tej czynności pojawiają się na chwilę pęcherzyki powietrza, które nie maja siły przepchnąć wody w rurce..

PS..
Ajj… :cheer: właśnie powtórzyłem czynność mieszania i od jakiś czterech dni palę w piecu, przestawiłem butlę tak, żeby było jeszcze cieplej i chyba ruszyło.. może przemyślało.. zobaczymy czy ruszy … będę w miarę możliwości dawał znać na bieżąco…

Pozdrawiam

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/16 10:49 #4780 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Skoro pracowało od początku, to może być już po fermentacji :), czyli, że się prawidłowo zakończyła.
Ale ale, a drugi wsad cukru? Dodawałeś już?

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.256 s.