WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/10/18 15:20 #4811 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Łukasz jeśli masz na myśli zwolnioną butlę 36 litrów, to potrzebujesz max 28 litrów nastawu.
W surowcu oznacza to 5 kg koncentratu z aronii albo 4 kg koncentratu z jabłek.



Wygląda mi na to że na jabłkowe raczej nie uzbieramy zamówienia i zamówimy tylko aronię.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/18 15:39 #4812 przez Łukasz14
Replied by Łukasz14 on topic O:WINO DOMOWE
34l mam jeszcze zajętą i chciałem ją zostawić do dojrzewania a na nastaw kupić 50l,
Nie wiem jakie polecasz mieszane (aronia/jabłko) czy jak nie ma chętnych z samego jabłka?? Miałbym jedno ciemne i jedno jasne.. ewentualnie jakieś różowe – więcej jabłka i trochę aronii.. ?? Zdaję się na Was jak będzie miało być z samej aronii to też będzie ok..

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/10/18 20:05 - 2011/10/18 20:05 #4813 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
No to powoli, jeszcze raz : za chwilę będziesz potrzebował 20-25l aby mieć w co zlać, to co masz teraz w "34". Ściągniesz tylko młode wino a śmieciory na kompost. Tym prostym sposobem dość czyste wino w "25" sobie będzie dofermentowywało, a ty nastawisz nowe z koncentratu w "34". Jeśli chcesz kupić 50 to będzie dodatkowy nastaw. Za dwa miesiące to, co dojrzeje w "25" wypijesz, to co w "34" przejdzie do "25", to co w "50" przejdzie do "34" i znów "50" będzie wolna. A to już będzie wiosna więc zaczniemy kombinować od nowa co do niej załadować - pewnie pierwszy będzie rabarbar albo czarna porzeczka.....i tak w kółeczko !

nil nisi bene
Ostatnia2011/10/18 20:05 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/18 20:44 #4814 przez Łukasz14
Replied by Łukasz14 on topic O:WINO DOMOWE
Ajj… podoba mi się ten pomysł… B)
Gdzie kupić butle..?

I dolałem dzisiaj do mojego nastaw-u syropu około 2,7l (1,8l wody + 2kg cukru….) jak sugerowałeś..

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/10/18 21:44 #4815 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
W sprawie butli, w tej chwili można jeszcze zrobić objazd po marketach - może będą końcowe wyprzedaże po sezonie, a jeśli już nie będzie nic w marketach to internetowe sklepy pozostają. Można też zajrzeć na giełdę staroci koło starej rzeźni w Poznaniu, ale tam można raczej wytargować fajne butle o nieco mniejszych gabarytach 15-10l.

P.S.
A tak na pierwszy rekonesans, to popytaj po rodzinie i znajomych - ludzie w piwnicach trzymają prawdziwe skarby !

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/19 19:41 #4820 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Wreszcie wróciłem B)
W sprawie koncentratu: w tym roku mam do dyspozycji sporo szklanej przestrzeni, więc aroni z pewnością nastawiłbym moją "60", a jak zostanie jabłkowego to znajdzie się jakaś "40".
Zastanawiam się tylko, czy aroniowe nie będzie zbyt ubogie z samego soku?

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.507 s.