WINO DOMOWE

Więcej
2011/10/21 22:44 #4839 przez Łukasz14
Replied by Łukasz14 on topic O:WINO DOMOWE
Właśnie jestem po pomiarach i na cukromierzu cokolwiek to znaczy pokazuje 12 .. :)
Po ostatnim zasileniu, o którym pisałem prawie nic się nie ruszyło a teraz stoi, nie znam się ale myślę, że dodał bym drożdży i tyle..
Na ten moment w smaku czuć, że jest słodkie ale i też, że ma swoje %.. B)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/21 22:52 #4840 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
A kiedy to ostatnie zasilenie miało miejsce?
Drożdże muszą trochę się rozpędzić :side:

P.S.
Łukasz, gratuluję zakupów, zwłaszcza ten 1x54 B)
Widać, że brać nam się rozrasta :woohoo:

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/21 22:57 #4841 przez Łukasz14
Replied by Łukasz14 on topic O:WINO DOMOWE
Ale w jakiej skali to rozpoczęcie !!! Szacun !!!

W surowcu potrzebujesz aronia 4,5 l jabłko 5 l - czyli z grubsza nie odstajesz od pozostałych :woohoo:[/quote]

Zaczynam, więc nie mam żadnych zapasów a za kilka miesięcy chcę pić swoje wino bez martwienia się, że zabraknie.. B) :) :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/21 23:16 #4842 przez Łukasz14
Replied by Łukasz14 on topic O:WINO DOMOWE
Dzięki.. będę miał trzy nastawy z jesieni 2011 i jeśli jakieś nie wyjdzie to zawsze zostaną mi jeszcze dwa.. a jak bym miał jeden nastaw to nie zostało by mi nic… :( A co do pojemności szkieł to wychodzę z założenia, że lepiej niech zostanie niż by miało zabraknąć… :) :)

Zasilenie zrobiłem 18.10.2011

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/10/21 23:18 - 2011/10/21 23:22 #4843 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Łukasz, w sobotę albo niedzielę zajrzę do ciebie z drożdzami - (zadzwonię wcześniej)

A pomiar "12" oznacza że jeszcze jakieś 7 % alkoholu w tym winie powinno przybyć.

nil nisi bene
Ostatnia2011/10/21 23:22 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/23 00:01 #4845 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Jarosław Malesiński napisał:

Zawiesistości nie należy mylić z zawiesiną :silly:
Wino z koncentratu nawet dość oszczędnie traktowanego wodą jest i tak "wodniste" brak w nim .....
no jak to ująć..... treści (!?) Gdy wino tworzone jest z owoców i fermentuje w miazdze to jest jakieś inne, niż to z tłoczonego soku. Może dobrym określeniem jest słowo "oleiste"
No nie wiem jak to nazwać, ale to jest coś, jak różnica między herbata ekspresową a taką parzoną z liści B)


Krótko mówiąc: zasadniczą różnicą jest łzawienie!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.296 s.