Nalewki

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/11/15 08:25 #2248 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Nalewki
ROMEK napisał:

To co mnie skłoniło do zakupu, to szczepy winorośli użyte do kupażu i tak mamy cabernet sauvignon oraz shiraz. Zwłaszcza shiraz którego mało na sklepowych pólkach.


Eeee... Shiraz to potęga i jest go sporo. Trzeba tylko zajrzec na półke australijską. Ale gratuluje, te grona sa najwspanialsze i ja już nawet nie tęsknię do cabernet, czyste shiraz ma swój wyjątkowy, czarnopo-porzeczkowo-waniliowy klimat.

W sprawie korespondencyjnego kursu na someliera-kipera mam pierwszą złotą myśl: Po pierwsze trzeba nauczyć się używać swego nosa. To zaskakujące jak bardzo polegamy na wzroku a węch zaniedbujemy. Obcowanie z winami nauczyło mnie zwracania uwagi na zapachy. Należy wąchać każdy posiłek, każdy składnik jedzenia, każdą przyprawę, by nauczyć nos zapachów. Nie wiem jak greg to widzi (czuje B) ) ale panowanie nad zapachami w winach to najtrudniejsze do nauczenia. Smaki w zasadzie można sprowadzić do kwestii "równowagi" elementów, natomiast aromaty to cały wszechswiat doznań.
Nos można wyszkolic, to pewne. Wiąże się z tym jednak pewne niebezpieczeństwo: niestety coraz więcej zapachów mi zaczyna przeszkadzać - na pierwszym miejscu jest nie umyta popielniczka :angry: Nie piszę tytoń, bo ten pachnie przyjemnie, zwłaszcza jako nuta zapachowa w winach :woohoo:

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/11/15 08:41 #2249 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Nalewki
Ha, a może posortujemy ulubione wina w/g szczepów winogron - Taka mała lista przebojów w rodzaju te lubię, a za tymi nie przepadam

Moja pierwsza propozycja:
Najlepsze jest Shiraz z australijskiego okręgu "Barossa Valley" a niepijalne Gamay w "Beaujolais"

z białych:
Najlepszy "Sylvaner" z Frankonii i "Gewürztraminer" z "Alzacji" negatywnych typów nie mam - może jednak "Riesling"
(białe pijałem rzadko i dopiero greg wskazał mi tę drogę - dzięki, teraz pijam białe bardzo często, ale dopiero wyrabiam sobie opinie o białych gronach)

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/11/17 22:51 #2337 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:Nalewki
ROMEK napisał:

Chateau du Barry AOC Bordeaux 2007 - czegoś mi brakuje jak na wino z Bordeaux zarówno w zapachu jak i smaku, zdecydowanie większa kwasowość, oceniam niżej niż poprzednie.


No i zaskoczenie :huh:
Otwarłem kolejną butelkę i potwierdzam nadzwyczajną delikatność jak na wino z Bordeaux jednak tutaj ledwo wyczuwalna kwasowość???

a może to czosnek niedawno spożyty skrzywił mi smak :huh:

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/11/17 22:55 #2338 przez greg
Replied by greg on topic O:Nalewki
B) Ja tam do wina wolę sery... B)
:woohoo:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/11/17 23:09 #2339 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:Nalewki
Jarosław Malesiński napisał:

Ha, a może posortujemy ulubione wina w/g szczepów winogron - Taka mała lista przebojów w rodzaju te lubię, a za tymi nie przepadam


Trudno mi się wypowiadać, ponieważ moja przygoda z winem zaczęła się naprawdę niedawno.
Ale chętnie podzielę się dotychczasowymi odkryciami:
Pijam w zasadzie tylko wina czerwone i wytrawne, ich cena żadko przekracza 30zł, jak dotąd testowałem głównie najznamienitszy/ najsławniejszy region - Bordeaux.
Lubię wina intensywne i mocno taniczne, mój typ ze wspomnianego regionu to jak na razie Chateau SAINTE-MARIE Bordeaux superieur jak mówi kontretykieta, zbiory są ręczne a starzenie przez 12 miesięcy odbywa się w małych dębowych beczkach. Język po tym winku wygląda jak po kilogramie jagód :laugh:
Ale Bordeaux to kupaż kilku szczepów.
Jeśli chodzi o typ wśród win jednoszczepowych, to w zupełności muszę się zgodzić z Jarkiem - SHIRAZ jest THE BEST :P :P :P
Ale jaki gust taki typ, pozatym jak już wspomniałem moja przygoda z winem właśnie się rozpoczyna :woohoo:

Jeśli o białe wina idzie to moje doświadczenie kończy się na wspominanym wcześniej alzackim pinocie :(

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/11/17 23:50 #2343 przez greg
Replied by greg on topic O:Nalewki
No to zapewniam Cię, że będziesz miał okazję spóbowa Pinot Gris 2008 od Kumf et Meyer z Alzacji.
Buteleczkę odkładam (flamastrem piszę na niej Romek ;) , żeby nie odkorkować przypadkiem :blink: ).

U mnie z czerwonych nr 1 to Hiszpania...
Region Rioja.

Ulubiona Bodega El Coto...
Dostępne w Polsce, ale po zbyt wysokich cenach. Kupuję w Niemczech.
Ale taki np. Coto de Imaz Reserva... Pychotka...

Z kolekcjonerskich win z Rioji posiadam np. butelkowaną w 2008 roku rioję grand reserve... uwaga... starszą od Jarka! :ohmy:

Białe pijam wszystkie :cheer:
Najchętniej sylvaner, pinot grigio, chablis, i wiele, wiele innych....

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.232 s.