WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/10/17 20:55 #1786 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
W sprawie zdjęc winogron

Na moje oko to różowawe to :Aurora" jest mało aromatyczna i nie ma własnego wyrazu, ale jest doskonała do kupaży, natomiast to zielone to chyba "Seyval Blanc" dobre grona, bo mają sporo ekstraktu i kwasu.

Nadają się do tego wina - gdyby było ich więcej to można nawet zrobić z obu tych odmian przyzwoite wino gronowe o klasie jakościowej "stołowe"

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/10/17 20:58 - 2010/10/17 21:05 #1787 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
I na koniec temat korków - anonsowany wcześniej .jpg

od lewej: syntetyczny NuKork, naturalny kolmatowany, aglomeryzowany, Sterykork i naturalny kl.A

P.S.
W tle corpus delicti potwierdzający, że na temat win nie teoretyzuje tylko opieram się na własnych występkach.

nil nisi bene
Załączniki:
Ostatnia2010/10/17 21:05 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/10/17 21:07 - 2010/10/17 21:20 #1788 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Winotwórcy do boju !
Nie ma takiego problemu, którego nie można by rozwiązać przy szklaneczce wina !!!
Trzeba tylko tą szklaneczkę wina w odpowiednim momencie wytworzyć.
:woohoo:

nil nisi bene
Ostatnia2010/10/17 21:20 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/10/19 11:04 #1792 przez GrzechotniC
Replied by GrzechotniC on topic O:WINO DOMOWE
No pracowity był weekend i wczorajszy dzień. Przyszła butla 25L (zamawiałem 20 ale przyszła większa) Z 34L przelałem nastaw z winogron i daktyli do mniejszej 25L butli. Teraz jak rozumiem ma się klarować.....klarować....klarować....i jeszcze raz klarować. Od lustra do szyjki zostało bardzo niewiele miejsca myślę że około 10cm lub nawet mniej. Co ciekawe nastawik bulgocze jeszcze na całego. Zastanawiam się za jaki czas mam dokonać kolejnego zlania znad osadu. Jakieś propozycje?

Wracając do nowej kompozycji to sprawa wygląda tak:

Sok z winogron w ilości 6,5 L wylądował w butli BLG 13
Sok z jabłek w ilośći 5L również wylądował w butli - niespodzianka BLG soku to 12 !!! Jarku coś zmieniamy bo wcześniej przeliczałeś sok o BLG 8 ???
Drożdże bez pożywki już są również w fermantatorze.
4L wody a w niej 1kg cukru -- również w butli.
3L wody oraz pognieciona róża również w środku.

Z wyliczeń wynika że zostało do dodania 6L wody oraz jeszcze 3kg cukru (rozpuszczonego we wcześniej wspomnianym płynie), 25gram kwasku , oraz pożywka.

Robimy jakąś korektę? czy jechać wedle wytycznych ?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/10/19 11:22 - 2010/10/19 11:26 #1793 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Czerwone teraz będzie bardzo spokojnie pracowało jeszcze przez dobre dwa tygodnie, póżniej zacznie się klarować. Gdy fermentacja ustanie, to możesz dolać jakiegoś kupnego czerwonego wina prawie pod korek. Kolejny obciąg przeprowadza sie gdy powstanie wyrażna linia rozgraniczająca wino od osadu (często jest to biała kreska z super drobnego osadu) myślę, ze potrwa to około 2 miesięcy.

Jabłka masz wyjątkowo słodkie - w stosunku do planu zwiększa to ilość cukru w nastawie o 200 gram.
Rozwiązanie : zmniejszyć dodatek cukru o 200 g lub przepisu nie zmieniać ale wtedy zawartość alkoholu będzie wyższa o 0,4 % B)

nil nisi bene
Ostatnia2010/10/19 11:26 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/10/19 22:46 #1796 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Białe jesienne bulga jak cholera!

W środku mam:

3 kg róży
1,5 jarzębiny
3 kg głogu
13 litrów soku z pigwowca
5 kg cukru
2,5 litra wody

Co dalej?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.309 s.