GrzechotniC napisał:
Powitać !!!
Właśnie powróciłem do domowych pieleszy z dwoma wiadrami (zebranymi zanim słońce zaszło
) winogron - odmiana jest mi nieznana. Kolor delikatnie wpadający w różowy. Co radzicie?
Jeśli trzeba czekać do poniedziałku, a winogrona sa zdrowe (nie ma zbyt wiele spleśniałych) i zależy ci na białym delikatnym winie to nie rób na razie nic. Zostaw całe kiście w wiadrach i wystaw na dwór w zacienione miejsce. Dopiero w sobotę odszypułkuj i wytłocz - będziesz miał tylko jedno wiadro soku, który może czekać dwa lub trzy dni bez dodawania cukru i drożdży. (sprawdz jakią sok ma zawartość cukru). Gdy dotrze butla to jednym szybkim ruchem ściągniesz czerwone i zapakujesz białe do 34. Butla z której ściągniesz wino nie wymaga jakiegoś specjalnego mycia a jeśli całe wino nie zmieści się w nowej butli, to nie będzie tragedii. Jeśli trochę wina zostanie w 34 to uzupełnij ją sokiem z winogron (choć wtedy wino nie będzie już białe tylko lekko różowe)
Zrób zdjęcie winogron, chetnie zobaczę co masz - zajdę dzisiaj do mojej winnicy i zobacze czy jeszcze coś wisi na krzewach (szpaki

) Podpusciłeś mnie z tymi winogronami a jeszcze trochę miejsca w "jesiennym sylvanerze" mam. Wprawdzie u mnie rośnie Rysling,
ale może przy małym dodatku greg nie zauważy tego drobiazgu w gotowym winie
Wstępny Skład nastawu:
z 13 kg winogron otrzymasz prawdopodobnie 9 litrów czystego soku o BLG ok. 15, do tego 2,5 kg róży rozgniecionej tłuczkiem i sparzonej wrzatkiem oraz wywar z 2 kg pigwowca.
łączna ilość dodanej we wszystkich operacjach wody nie powinna przekroczyć
11 litrów a dodatek cukru winien wynosić
4 kg.
Wino wyjdzie wytrawne, ale łagodne o kwasowości nie przekraczającej 6 g/l. zawartość alkoholu 12%, objetość 25 litrów
Jeśli BLG soku z winogron będzie inne niż 15, to trzeba będzie zrobic korektę zawartości cukru i jeśli nie będziesz miał pigwy to uzupełnimy nastaw jabłkami lub daktylami albo rodzynkami.