WINO DOMOWE

Więcej
2010/10/13 22:47 #1769 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
aaa... rozumiem.

Bo ja zacząłem działać wg przepisu ze strony 52....


Idę sypać cukier.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/10/13 22:50 #1770 przez GrzechotniC
Replied by GrzechotniC on topic O:WINO DOMOWE
Powitać !!!
Właśnie powróciłem do domowych pieleszy z dwoma wiadrami (zebranymi zanim słońce zaszło :) ) winogron - odmiana jest mi nieznana. Kolor delikatnie wpadający w różowy. Z racji ,że dziś już sił mi brak na cokolwiek odstawiłem zbiór w chłodne miejsce. Mam 13 kg przed odszypułkowaniem. I mam również spory problem. Moja zamówiona wcześniej na allegro butla 20L jeszcze się nie pojawiła. Pytanie co robić? Czy jutro przebrać winogrona porozgniatać i zostawić w wiaderkach (jestem posiadaczem 2 wiader 10 L przeznaczonych do celów spożywczych) aby zaczęły nieco fermentować? Obawiam się ,że mój zakup z allegro będę miał najwcześniej w piątek lub dopiero w poniedziałek (przesyłka zagubiona u kuriera)
Drożdże nie gotowe, butli brak,....ale mam materiał. Co radzicie?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/10/13 23:32 #1771 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Wiadra to chyba nie jest zly pomysł...
Niech wypowie się Jarek, ale myślę, że jak na tymczasową, wstępną fermantację - nie ma przeciwskazań/

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/10/14 07:11 #1772 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
greg napisał:

Podobno miało stać 3 dni? I coś miałem przecedzać przez sito?


Przepraszam, tak powinno być, ale co innego radzić teoretycznie a co innego okazuje się w praktyce. Sam przećwiczyłem rozgniatanie róży i głogu przedwczoraj i szkoda czasu na czekanie. I tak bez prasy nawet Bruce Lee nie da rady :silly:

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/10/14 07:29 - 2010/10/14 07:58 #1773 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
GrzechotniC napisał:

Powitać !!!
Właśnie powróciłem do domowych pieleszy z dwoma wiadrami (zebranymi zanim słońce zaszło :) ) winogron - odmiana jest mi nieznana. Kolor delikatnie wpadający w różowy. Co radzicie?


Jeśli trzeba czekać do poniedziałku, a winogrona sa zdrowe (nie ma zbyt wiele spleśniałych) i zależy ci na białym delikatnym winie to nie rób na razie nic. Zostaw całe kiście w wiadrach i wystaw na dwór w zacienione miejsce. Dopiero w sobotę odszypułkuj i wytłocz - będziesz miał tylko jedno wiadro soku, który może czekać dwa lub trzy dni bez dodawania cukru i drożdży. (sprawdz jakią sok ma zawartość cukru). Gdy dotrze butla to jednym szybkim ruchem ściągniesz czerwone i zapakujesz białe do 34. Butla z której ściągniesz wino nie wymaga jakiegoś specjalnego mycia a jeśli całe wino nie zmieści się w nowej butli, to nie będzie tragedii. Jeśli trochę wina zostanie w 34 to uzupełnij ją sokiem z winogron (choć wtedy wino nie będzie już białe tylko lekko różowe)

Zrób zdjęcie winogron, chetnie zobaczę co masz - zajdę dzisiaj do mojej winnicy i zobacze czy jeszcze coś wisi na krzewach (szpaki :angry: ) Podpusciłeś mnie z tymi winogronami a jeszcze trochę miejsca w "jesiennym sylvanerze" mam. Wprawdzie u mnie rośnie Rysling, ale może przy małym dodatku greg nie zauważy tego drobiazgu w gotowym winie :blush: ;)


Wstępny Skład nastawu:
z 13 kg winogron otrzymasz prawdopodobnie 9 litrów czystego soku o BLG ok. 15, do tego 2,5 kg róży rozgniecionej tłuczkiem i sparzonej wrzatkiem oraz wywar z 2 kg pigwowca.
łączna ilość dodanej we wszystkich operacjach wody nie powinna przekroczyć 11 litrów a dodatek cukru winien wynosić 4 kg.

Wino wyjdzie wytrawne, ale łagodne o kwasowości nie przekraczającej 6 g/l. zawartość alkoholu 12%, objetość 25 litrów

Jeśli BLG soku z winogron będzie inne niż 15, to trzeba będzie zrobic korektę zawartości cukru i jeśli nie będziesz miał pigwy to uzupełnimy nastaw jabłkami lub daktylami albo rodzynkami.

nil nisi bene
Ostatnia2010/10/14 07:58 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/10/14 15:59 #1775 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Hej greg, ja w temacie korków.
Tak wiem, że dzisiaj jest szczególny dzień i bardziej z żoną myślicie o korkociągach niż o korkach, ale dotarła moja przesyłka i potrzebuję informacji na ile szacujesz swoje zapotrzebowanie na ten sezon. Może wolisz zapoznać się ze wszystkimi rodzajami i wypróbować je?

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.292 s.